Elmanın Vücudumuza Faydaları


Sagliklı Bir Yaşam İçin Öneriler

Moderatörler: ucharfbesnokta, Ertugrul

Elmanın Vücudumuza Faydaları

Mesajgönderen Med_Cezir » 05 Şub 2014, 08:33



Büyük meyve bahçelerini gezip görenimiz az olabilir, ama pazarlar, manavlar ve marketlerde itinayla dizilmiş, renk renk meyve ve sebzeleri görmeyenimiz yoktur. Öyle ki, yazın kış meyvelerinin, kışın da yaz meyvelerinin olduğu tezgâhlara bile rastlanabiliyor. Düşünecek olursak, Hazret-i Meryem -aleyhesselâm- vâlidemize, Rabbimizin sunduğu meyveler, aslında bizlere de çarşılarda, pazarlarda sunuluyor. Önemli olan binbir çeşit bu nimetlerin, kâinat sofrasında bizler için hazırlandığının tefekkürü içinde olmaktır. Hattâ bunları bir eczâne gibi hazırlayan Rabbimiz, çeşitli hastalıklarda kullanılmak üzere emrimize vermiştir. Yeter ki, kullanmasını bilelim.

İşte, çekirdeğine koskoca kimya fabrikalarının 10 mikrona küçültülen şifreleri yerleştirilmiş şifa kaynağı meyvelerden biri de elmadır. Elma, aşağıda terkibi verildiği üzere bol miktarda vitamin, organik asit ve mineral madde içermektedir. Zengin besin maddelerine sahip olması sebebiyle besleyici, bu besin maddelerinin çoğunlukla şifalı tesirleri sebebiyle de bazı hastalıkları tedavi edici özelliğe sahiptir.

Orta boy bir elma; 81 kilokalorilik bir enerjiye sahiptir. Bu elmada şunlar bulunur: Su % 84.1, karbonhidrat: % 2.1, lif: % 2.8, yağ: % 0.5, protein: % 0.3, potasyum: 159 mg, sodyum: 2 mg, C vitamini: 8 mg, kalsiyum: 10 mg, demir 0.25 mg ve diğerleri: A, E, B1, B2, B3, B6, B12 vitaminleri, folik asit, bor, silikon.

Kansızlık hastalarına müjde!

Terkibindeki hususî meyve şekeri ile doğrudan doğruya karaciğer hücrelerini korurken, meyve asitleri de karaciğerdeki kimyevî faaliyetlerde yapıtaşı rolü oynar. Elmada bulunan +2 değerlikli demir, kansızlık hastaları için ilaç olarak verilir. Hattâ demiri +2 değerinde tutmak çok zor olduğundan, ayrıca C vitamini de verilir. Elmanın kökleri vasıtası ile topraktan aldığı Fe iyonunu indirgeyerek +2 değerli Fe hâline getirmesi, başlı başına bir mûcizedir.

Zira böyle bir faaliyet, şüphesiz insanoğlunun faydasınadır. Üstelik +3 değerli demiri, +2 değerli demir hâline indirgemek, fevkalâde zor bir kimyevî iştir ve bir elmada bulunan iki değerli demir, milimi milimine bir insanın günlük demir ihtiyacı kadardır. Elma, terkibinde taşıdığı bikarbonat iyonları sayesinde sindirimi kolaylaştıran tek meyvedir. Elmada, suda eriyen vitaminlerin tamamı mevcuttur. Yüksek miktardaki C vitamini bir insanın günlük C vitamini ihtiyacına denktir.

Elmanın bağırsakları düzenleyici tesiri

Elmanın etli kısmında bulunan “pektin” maddesi, bağırsaklar içerisinde sünger vazifesi görmektedir. Bu madde, bağırsak suyunu ve zehirli bağırsak ürünlerini emer ve süratli bir şekilde ağrıyı dindirir. Böylece kolik sancıları yok eder.
Elma gibi birçok meyvenin sindirilmeyen selülozlu posa kısmında bulunan pektin maddesi, vücudumuzda bulunan kolesterolden meydana gelen safra asidini bağlar. Ne kadar çok safra asidi pektin vasıtasıyla yok edilirse, o kadar çok kolesterol kandan çekilerek safra asidine dönüştürülür. Böylece kandaki zararlı olabilecek kolesterol azaltıldığından, kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmuş olunur.

Beş yıl öncesine kadar pektinlerin, dışkılarla olduğu gibi dışarı atıldıkları düşünülüyordu. Hâlbuki pektinlerin rolü saymakla bitmez. Molekülleri, iyonlar (bakır, magnezyum, kalsiyum) su ve küçük organik moleküllerden oluşur. Böylece mineral dengemizi temin edip, bağırsağımızda kısa zamanda sindirilemeyen tanecikleri küçülterek mayalayan flora’nın kalitesini değiştirirler. Pektinlerin bu tür tesirleri, yalnızca birkaç yıldan beri bilinmesine rağmen çok mühim görülmektedir.
Elmanın terkibindeki “tanen” asidi ise, bağırsaktaki bazı bakterilerin gelişmesini önler ve bu bakterilerden kaynaklanan ishali ortadan kaldırır.


Elma nasıl yenmelidir?

Elma, sadece çiğ olarak değil, pişmiş ve kızarmış olarak da yenmektedir. Fakat en doğrusu, çiğ yemektir. Elma, hiçbir zaman soğuk ve çabuk yenmemelidir. Aksi takdirde mide ve karaciğer ağrılarına sebep olabilir. Bunun için oda sıcaklığında ılımış hâlde yenmelidir.

Elma, mutlaka kabuğu soyulmadan yenmelidir. Cenâb-ı Hak -celle celâlüh-, meyve, sebze vs. ürünlerin atmosferle temasta olan dış yüzeylerini, hastalık yapıcı mikroplardan korumak için çeşitli kimyevî maddelerle donatmıştır. Bu kısmın soyulup atılmasıyla, o meyvenin şifâlı tesirinden ve gıda değerinden tam olarak faydalanılmamaktadır. Meselâ elma kabuğunda C vitamini miktarı, etli kısmına nazaran 6 kat daha fazladır. Bir başka ifadeyle kabuğu soyulmamış bir elmadan aldığınız C vitaminini, ancak kabuğu soyulmuş 6 elmadan alabilirsiniz. Elmanın kabuğunu soyma ihtiyacı, daha çok üzerine bulaşan tarım ilacı kalıntısından ileri gelmektedir. Bu kalıntı, ılık su ile yıkanıp temiz bir bezle silinerek ortadan kaldırılabilir. Hatta atasözlerimizde “Armudu soy da ye, elmayı say da ye!” denmiştir.


Kaynak: Şebnem Dergisi 108. sayı

anahtar kelimeler: elma, elmanın faydaları, elmanın vücuda faydası, elmanın vücudumuza faydaları, elma kabuğu soyulmalımı
Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
İletişim: destek@islamiyasam.com
Med_Cezir
İslamiYasam Genel Sorumlusu
İslamiYasam Genel Sorumlusu
 
Mesajlar: 1966
Kayıt: 11 Eki 2006, 23:00
Konum: İstanbul

Reklam

Dön Sağlık ve Yaşam

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir