Doğu Anadolu İçli Köfte


Yöresel Yemek Tarifleri

Moderatörler: Ertugrul, ucharfbesnokta

Doğu Anadolu İçli Köfte

Mesajgönderen abu_hayat » 21 Eyl 2007, 01:31



Resim

Malzemeler:


İç malzemesi:


1 kg. yağlı kıyma

5 kuru soğan

500 gr. tereyağ

300 gr. ceviz (iri çekilmiş)

1 demet maydanoz(ince kıyılmış)

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

2 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz



İçinin hazırlanışı:



Soğanlar soyulur, ince kıyılır. Bir tencerede tereyağ eritilir. Soğanlar ilave edilir hafif pembe kavrulur.

Salçalar ilave edilir, karıştırılır. Kıyma ilave edilir. Suyunu çekince baharatlar ilave edilir karıştırılır. Ateşten alınır.

Ilınınca ceviz ve maydanoz ilave edilir. Soğumaya bırakılır.


Dış malzemesi:



500 gr. dana kıyma(yağsız,iki kere çekilmiş)

500 gr. ince çiğ köftelik bulgur

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

2 yumurta

Tuz


Hazırlanışı:



İnce bulgur, yağsız kıyma, salçalar ve baharatlar arada su serperek yoğrulur.

Yumurtalar ilave edilip, on dakika kadar yoğurduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar alıp ıslak avuç içinde önce yuvarlak veya yumurta şekli verilip baş parmak yardımıyla ortası açılır.

Donmuş içten koyulur. (hazırlanan içi ceviz büyüklüğünde bölüp bu şekille dondurunca kolay oluyor)Ağzı kapatılıp düzeltilir.

Kaynar tuzlu suda haşlanır. Kızartma severseniz ki güzel oluyor çırpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.
abu_hayat
İçerik Sorumlusu
İçerik Sorumlusu
 
Mesajlar: 569
Kayıt: 03 Ara 2006, 00:00

Reklam

Re: Doğu Anadolu İçli Köfte

Mesajgönderen tomurcuk » 21 Eyl 2007, 11:26

Canım ya nefis gözüküyo ellerine sağlık bende Adana'ya nişanlıyım Annem (kayınvalidem) çok güzel yapıyo bu köfteyi. Çok özledim onuda İnşallah bana da öğretecek.Ama gerçekten çok güzel kızartması daha da güzel bence.. :P Sağolasın..
tomurcuk
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
 
Mesajlar: 41
Kayıt: 16 Ağu 2007, 23:00

Re: Doğu Anadolu İçli Köfte

Mesajgönderen SIRR » 21 Eyl 2007, 13:06

Gerçekten çok güzel gözüküyo :) Ramazanda insanın canı ne görse çekiyor.Tarif için sağol
Aynı yalınlıkla ölmek isterim Kırda bir çiçek gibi, sakin, gösterişsiz....Mum yerine yıldızlar parlasın üstümde Yeryüzü uzansın altımda sessiz.......(Jose Marti)
SIRR
Özel Üye
Özel Üye
 
Mesajlar: 890
Kayıt: 04 Eyl 2007, 23:00
Konum: Uzak mescidin yüreğinden..

Re: Doğu Anadolu İçli Köfte

Mesajgönderen banu44 » 24 Eyl 2007, 10:28

bende bayılırım içli köfteye ama haşlanmış olarak ellerine sağlık
banu44
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
 
Mesajlar: 40
Kayıt: 05 Haz 2007, 23:00

Re: Doğu Anadolu İçli Köfte

Mesajgönderen banu44 » 24 Eyl 2007, 10:37

Ölçüler:

3 su bardağı yarma

1/2 kg. kadar fasulye yaprağı

2-3 tane orta büyüklükte kuru soğan

4-5 tane yeşil biber

4-5 tane domates

1 kaşık domates salçası

tuz

3-4 kaşık tereyağı



Yapılış: Yarma-tuz-su ilâvesiyle yoğrularak fazla sert olmayan bir hamur hazırlanır. Fasulye yapraklarının parlak

tarafı dışa gelecek şekilde içlerine hamur konarak kalem gibi sarılır. Bir tencereye muntazam olarak dizilir, üzerine bir tabak konarak sıcak su ilâve edilir, tuz atılarak iyice haşlanır. Haşlandıktan sonra bir süzgece boşaltılır, üzerine soğuk su gezdirilerek süzülür.

Diğer tarafta soğanlar halka şeklinde, biberler biraz irice domatesler kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Halka şeklinde doğranan soğan ve yeşil biber yağla birlikte geniş bir tencerede kızartılır, salça ve doğranmış domates ilâve edilerek karıştırılır, domatesler sulanınca haşlanmış, süzülmüş köfteler konarak karıştırılır. Harçla iyice karışan köfteler servis tabağına alınır, sıcak olarak servis yapılır.
banu44
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
 
Mesajlar: 40
Kayıt: 05 Haz 2007, 23:00


Dön Yöresel Yemekler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir