Eleştiri Ve Takdiri Kaldırmak! : Kişisel Gelişim

Eleştiri Ve Takdiri Kaldırmak!

Kişisel Gelişim Köşemiz

Yetkili: abu_hayat, Zulal, Berzah, inci

• Reklam

Eleştiri Ve Takdiri Kaldırmak!

İleti abu_hayat » 03 Arl 2006, 02:40

Hikayemizin kahramanı iyi-eğitimli ve motivasyonu oldukça yüksek başarılı bir bayan.

İşe alındıktan 3 ay sonra performans deÄŸerlendirmesi zamanı gelmiÅŸti. Yöneticisi ‘Son zamanlarda benim için ne yaptın?' tarzında bir kiÅŸi, yani fazla beklenti, az takdir. Toplantıda yönetici konuÅŸmayı eleÅŸtiri ile açar:

“3 Aydır çok yoÄŸun çalışıyorsun fakat bu projeyi bitirmen beklediÄŸimden daha uzun sürdü. Daha iyi hazırlanmış bir finans raporu bekliyordum. ” Negatif eleÅŸtiri uzadıkça yeni elemanın gözleri sulanmaya baÅŸlar. Birden yönetici durumu farkeder ve ses tonu deÄŸiÅŸir. Son bir iki söz daha sarfeder ve toplantıyı sona erdirir.

Bu başarılı bir performans değerlendirmesi sayılabilir mi? Sanmıyorum. Yeni elemanın yöneticisinin önerilerine ihtiyacı vardı ve ne yazık ki yanlış yaklaşımlar ile bu değerli verileri alamadı. Daha önemlisi takımdan uzaklaştırılmış oldu.

Yeni elemanın duygusal tepkisi bayanlar arasında yaygın bir davranış çünkü kadınlar eleÅŸtiriyi erkeklerden daha zor kaldırıyorlar. Bu durum çocuklukta kız ve erkeklerin farklı eÄŸitimler almasından kaynaklanıyor. Gerçekte erkek çocuklar kız çocukları gibi oyun oynamak yerine, zamanlarını sporda pratik yaparak geçirirler. Bu süreçte sürekli birbirlerini açıkça eleÅŸtirirler “DoÄŸru koÅŸ, doÄŸru zıpla, doÄŸru tut, hata yaptın, yanlış hareket ettin” gibi. Bu tür bir ortamda erkekler, negatif eleÅŸtirilerin aslında performanslarını geliÅŸtirmeye yönelik olduÄŸunu öğrenirler. ArkadaÅŸlarının yada antranörlerinin yorumları ile kiÅŸisel duyguları arasında hiç bir iliÅŸki olmadığını bilirler. Çünkü tek amaç vardır: Oyunu Kazanmak !

Kızlar ise geleneksel oyunları içinde bu tür bir eÄŸitimi almazlar. Oyunlarında doÄŸru yada yanlış yoktur çünkü sonunda kazanan yada kaybeden olmaz. EÄŸer kızlar büyükler tarafından eleÅŸtirilirse genelde “güzel oyna”, “oyuncaklarını paylaÅŸ” yada “üzerini pisletme” gibi sözlerle gerçekleÅŸir. Bu nedenle kızlar, eleÅŸtiri ile beceri kazanma arasındaki baÄŸlantıyı asla öğrenemezler. Daha önemlisi, birisinin negatif eleÅŸtirilerini kiÅŸisel almamak gerektiÄŸini farkedemezler. Bir çok kadın eleÅŸtiriyi kendisine verilen deÄŸer ile karıştırır, saldırılmış hisseder ve doÄŸal olarak göz yaÅŸlarını tutamazlar.

Peki eleştiri ile nasıl başedilir? İşte bir kaç öneri:
Kendinize ÅŸunu tekrarlayın, “EleÅŸtiri, bir davranış ile ilgili olarak diÄŸer kiÅŸinin söylediÄŸi bir fikir sadece”

Eleştirinin kaynağını düşünün. Karşınızdaki kişinin amacı size zarar vermek değil yardım etmek olabilir.

Bu olay karşısında ne öğrenmeniz gerektiğini bulun ve sonra da konuyu kafanızın içinde kapatın.

Bu son nokta önemli. Eğer konuyu kafanızın içinde kapatmayı başaramazsanız bir kaç olay gerçekleşebilir:
Diğer kişiler ile ilişkiniz zedelenebilir. (Eleştiren kişi ile obses olabilir ve bütün davranışlarını olumsuzca değerlendirebilirsiniz)

İş arkadaÅŸlarınız yeteneklerinizden kuÅŸku duymaya baÅŸlayabilir. (Erkekler sizi zayıf görebilir “En ufak eleÅŸtiriyi bile kaldıramıyor” yada “zorda hemen kaçıyor/aÄŸlıyor” ÅŸeklinde yorumlayabilirler)

Daha fazla saldırı riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. (Erkekler bir kere sizi zayıf gördükten sonra rakip olarak sizi nasıl ezeceğini biliyor olacak)

Kendinize güveninizi yitirebilirsiniz.
Öneri: Hatalarınızdan öğrenin ve sonrada konuyu kapatın. Unutmayın herkes hata yapar, önemli olan hatalardan ders almayı başarmak.

Takdir Edilmek

İlginçtir, eleÅŸtiri ile baÅŸedemedikleri gibi kadınlar takdir sözleri ile de problem yaÅŸarlar. Kaç defa bir kadının iltifat karşısında ÅŸu sözleri sarfettiÄŸine ÅŸahit oldunuz? “O kadar da yorulmadım”, “ne yaptım ki canım”, “Hiç bir ÅŸey yapmadım”. Kadınlar genelde konuyu deÄŸiÅŸtirerek yada iltifat eden kiÅŸiye iltifat ederek dikkati dağıtmaya çalışırlar. “Senin yardımın olmasaydı yapamazdım” yada “sende harika görünüyorsun” gibi…

Bunun nedeni kadınların eşitliğe dayalı bir düzende oyun oynamayı öğrenmesinden kaynaklanabilir. Çocukken kızlar lider rolüne soyunan kızlara ters bakarlar, ya küserler yada oyun oynamaktan vazgeçerler çünkü mızıkçılık yada oyunbozanlık suçlamaları yapılır. Rollerde eşitlik ön plandadır. Bu tür bir sosyal yapı içinde iltifat eden kişi diğerini yükseltir ve eşitliği sağlamak için iltifatı alan kişide aynı şekilde karşılık verir yoksa kibirli biri olarak düşünülür.

Ne yazık ki bu tür kurallar iÅŸ ortamında çalışmaz. Erkekler arasında, iltifata uygun karşılık memnuniyetle kabul etmektir: “TeÅŸekkürler. BeÄŸenmene sevindim” demek yeterli olacaktır.

Eleştiriyi ve Övgüyü eşit derecede olgunlukla karşılamak üzerinde çalışarak edinilen bir yetenektir.
Kullanıcı avatarı
abu_hayat
İçerik Sorumlusu
İçerik Sorumlusu

• Reklam

KiÅŸisel GeliÅŸim

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir