Cuma Günü Duaların Kabul Edildiği Saat : Dini Gün, Geceler ve Mübarek Aylar

Cuma Günü Duaların Kabul Edildiği Saat

Mübarek Aylar, Mübarek gün ve Geceler hakkinda bilgilerin bulunduğu bölüm

Yetkili: Ertugrul, abu_hayat, Zulal, Berzah, ucharfbesnokta

Forum kuralları
Yazılarınızda mutlaka kaynak belirtiniz. Sadece site linkli kaynaklar kabul edilmemektedir. Konularınızın silinmesine sebep olabilir.
  • Reklam

Cuma Günü Duaların Kabul Edildiği Saat

İleti gulyaprak » 16 Arl 2006, 15:25

Cabir b. Abdullah Resulüllah sallallahu aleyhi ve sellemin şöyle dediÄŸini rivayet ediyor: “Cuma günü on iki (saat) dir. Bir müslüman o saatte Allah'tan bir ÅŸey isterse muhakkak verir. Onu İkindinin son saatinde arayın.” (Ebu Davud, Cuma, l048)

Enes b. Malik, Resulüllah sallallahü aleyhi ve sellemin şöyle buyurduÄŸunu rivayet ediyor: “Cuma günü umut saatini ikindiden sonra güneÅŸ batıncaya kadar arayın.” (Tirmizî, Cuma, 489)

Ebu Hureyre radiyellahü anh, Peygamber sallallahü aleyhi ve sellemin Cuma gününden bahsederek şöyle buyurduÄŸunu haber veriyor: “Cuma gününde bir zaman vardır ki, o saatte bir müslüman namaz kılarken Allah'tan bir ÅŸey isterse muhakkak verir. " Peygamber eliyle bu zamanın kısa olduÄŸunu iÅŸaret etmiÅŸtir.” (Buhârî, Cuma, 37; Müslim, Cuma, 13)

Ebû Musa el-EÅŸarî'nin oÄŸlu Ebû Bürde diyor ki, “Ömer'in oÄŸlu Abdullah bana " Baban Cuma saatiyle ilgili olarak Resulüllah sallallahu aleyhi ve sellemden bir ÅŸey nakletti mi?" diye sordu. " Evet, şöyle dediÄŸini iÅŸittim." dedim. " Resulüllah sallallahü aleyhi ve sellem'den demiÅŸti: Cuma saati, İmamın (minbere) oturmasıyla namazın bitmesine kadar olan vakittir.” (Müslim, Cuma, 16; Ebû Davud, Cuma, l048)

Cuma Günü Zevalden Önce Kılınan Namaz

Mücahid Ebû Halil'den, o Ebû Katâde'den, Peygamber sallallahü aleyhi ve sellemin cuma günü dışında günün ortasında namaz kılmayı mekruh gördüğünü rivayet etmiÅŸtir. Şöyle buyurmuÅŸtur: “Cuma günü dışında Cehennem tutuÅŸturulur.” (Ebû Davud, Cuma, l083)[19]

İmamın Minberden İndikten Sonra Konuşması

Enes radiyellahü anh şöyle dedi: “Resulüllah sallallahü aleyhi ve sellemi namaz için ikamet alındıktan sonra gördüm, bir kiÅŸi kendisi ile kıble arasında durmuÅŸ onunla konuÅŸuyordu. KonuÅŸup durdu, o kadar ki, Nebi sallallahü aleyhi ve sellemin uzun süre ayakta kalmasından dolayı bazılarımızı uyku basmıştı.” (Tirmizî, Cuma, 518)

Cumanın Farzından Sonra Kılınan Namaz

Abdullah b. Ömer radiyellahü anh şöyle dedi: “Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem Cuma namazından sonra mescidden ayrılıncaya kadar namaz kılmaz, ayrılınca evinde[20] iki rekat kılardı.” (Buhârî, Cuma, 39; Müslim, Cuma, 71)

Abdullah b. Ömer, Cuma günü olduÄŸu yerde iki rekat namaz kılan birini gördü ve onu iterek şöyle dedi: “Cumayı dört rekat olarak mı kılmak istiyorsun?” Abdullah evinde iki rekat namaz kılar ve şöyle derdi: "Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem böyle yapardı. "(Ebû Davud, Cuma, l127)

Atâ, Abdullah b. Ömer ile ilgili olarak şunları söylemiştir: Mekke'de bulunur da Cumayı kılarsa ileri geçer iki rekat kılar, sonra ileri geçer dört rekat kılardı..Medine'de olduğu zaman Cumayı kılar, sonra evine döner iki rekat kılardı. Mescitte kılmazdı. Derdi ki, " Resulullah öyle yapardı."(Ebû Davud, Cuma)

Nafi'in şöyle dediÄŸi rivayet edilmiÅŸtir: “Ömer Cumadan önce namazı uzatır, Cumadan sonra da evinde iki rekat namaz kılar ve şöyle söylerdi: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem de böyle yapardı.” (Ebû Davud, Cuma, l128)

Ebu Hureyre radiyellahü anh Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin şöyle buyurduÄŸunu rivayet ediyor: “Sizden biri Cumayı kıldıktan sonra dört rekat namaz kılsın.” (Müslim,Cuma, 67; Ebû Davud, Cuma, l131)

Ebu Hureyre radiyellahü anh Resulüllah sallallahu aleyhi ve sellemin şöyle dediÄŸini rivayet etmiÅŸtir: “Cumadan sonra namaz kılacak olursanız dört rekat kılın.” (Müslim, Cuma, 68; Ebû Davud, Cuma, l131; Tirmizi, Cuma, 523)

es-Sâib diyor ki, “Muaviye ile birlikte maksurede (hünkar mahfilinde) Cuma namazını kıldık. İmam selam verince kalktım, aynı yerde namaza devam ettim. Muaviye bana birini gönderdi ve dedi ki, " Bu yaptığını bir daha yapma. Cuma namazını kıldıktan sonra dışarı çıkmadan veya biraz konuÅŸmadan baÅŸka namaz kılma. Çünkü Resulüllah sallallahü aleyhi ve sellem bize böyle emretmiÅŸti. KonuÅŸmadıkça veya dışarı çıkmadıkça bir namazın diÄŸerine eklenmemesini isterdi.” (Müslim, Cuma, 73; Ebû Davud, Cuma, l128)

Cumadan Sonra İkram

Sehl b. Sa'd radiyellahü anh anlatıyor: “Tarlasında karıklar açıp çögender otu yetiÅŸtiren bir kadın vardı. Cuma günü olunca bu otuna saplarını ayırır, onu bir tencereye koyar, onun üzerine deÄŸirmende öğüttüğü bir avuç arpayı atar, piÅŸirirdi. Çögender otunun sapları yemeÄŸin eti, kemiÄŸi olurdu. Cumadan döner, ona selam verirdik. O da bu yemeÄŸi önümüze kor, biz de onu yerdik. O kadının bu yemeÄŸini yiyebilmek için Cuma gününün gelmesini arzulardık.” (Buhârî, Cuma, 40)
Kullanıcı avatarı
gulyaprak
İslamiYasam Genel Sorumlusu
İslamiYasam Genel Sorumlusu

İleti ebva » 09 Mar 2007, 01:46

Cumanız Mübarek Olsun
Elif ERGÜN ERGÜN
Kullanıcı avatarı
ebva
İçerik Sorumlusu
İçerik Sorumlusu

• Reklam