KADININ ERKEKLERLE BERABER BULUNMASI : Fıkıh ve Akaîd

KADININ ERKEKLERLE BERABER BULUNMASI

İslam Fıkıh ve Akaid Bölümü

Yetkili: Ertugrul, abu_hayat, Zulal, Berzah, ucharfbesnokta

Forum kuralları
Yazılarınızda mutlaka kaynak belirtiniz. Sadece site linkli kaynaklar kabul edilmemektedir. Konularınızın silinmesine sebep olabilir.
  • Reklam

KADININ ERKEKLERLE BERABER BULUNMASI

İleti Med_Cezir » 18 Oca 2007, 21:53

İslâm, kadın-erkek ilişkilerini sınırlamış olmakla beraber kadını dört duvar arasında hapsetmemiştir. İslâmın ilk devrinden beri müslüman kadınların savaşa katıldıklarını biliyoruz. Ayrıca Rasûlullah (s.a.) eşi Sevde'ye: «Allah, ihtiyaçlarınız için evden çıkmanıza izin vermiştir.» (Buhâri, K. en-Nikâh, 115.) ve ümmetine hitaben «Allah'ın hizmetçilerini (kadınları), Allah'ın mescitlerine gitmekten menetmeyiniz». (Müslim, K. es-Salât, 136; Buhârî, K. el-Cum'a, 13.) buyurarak kadınların ilim, alış-veriş, düğün, ibâdet gibi meşru sebeplerle dışarı çıkabileceklerini ifâde buyurmuştur.
Kadın ve erkeklerin küçük yaştan itibaren beraber bulunmaları ve serbest ilişki içinde yetişmelerinin saldırganlığı azaltacağı, bir takım komplekslerin doğmasını önleyeceği nazariyesi İslâmi toplumlar için geçerli değildir. Diğer toplumlar arasında da gerçeğin hayâle uymadığı aşikârdır. Bu sebeple İslâm, kız-erkek beraberliğini serbest bırakmamış, kayıt ve şartlara tabi kılmıştır.
Bir müslümanın evine akrabası dışında kalan dost ve arkadaşlarının da gelmesi tabiidir. Bu durumda kadın ve erkeklerin beraber oturması ve evin kız ve kadının misafirlere hizmet etmesi bahis mevzuu olabilir.
Ashâb-ı kiramdan Ebû-Üseyd evlenirken zifaf gecesi, Hz. Peygamber (s.a.v.)'i ve dostlarını davet etmiş, fakat onlar için yemek hazırlamamış, bir şey de ikram etmemişti, ancak eşi (gelin) geceden, bir taş kabın içinde hurma ıslatmış, Hz. Peygamber yemeğini bitirince bunu ezip sulandırmış (şerbet yapmış) ve müsafirlere ikram etmiştir. (Buhâri, K. en-Nikâh, 77; Müslim, K. el-Eşribe. 86.)
İbn Hacer, Aynî gibi Buhârî sarihlerinin işaret ettiği üzere bu hadis-i şerif ve benzerlerinden şu netice çıkarılmıştır: Kadın, kocasının arkadaşlarına hizmet edebilir, ancak bu durumda tesettüre (örtünmeye) riayet etmesi, tarafların kötü duygulara kapılmaktan emin olmaları, tahrik edici davranışlardan kaçınmaları şarttır.
Evin dar olması, ancak bir odanın ısıtılmış bulunması, bir büyüğün sohbetinden kadınların da faydalanmalarını saÄŸlamak gibi durumlarda —ÅŸartlara riâyet edilerek— kadınlar, erkeklerle beraber oturabileceklerdir. Bu durumların dışında ayrı oturmak evlâdır.
Günümüzde, yüz kızartıcı filmlerin gösterildiği televizyon karşısında birbirine yabancı (nâmahrem) kadın ve erkeklerin, genç kız ve delikanlıların beraber oturmaları, çirkin sahneleri birlikte seyretmeleri hiç şüphesiz İslâm adâb, ahlâk ve ahkâmına aykırıdır.

Kaynak: Günlük Hayatımızda Helaller ve Haramlar - Hayreddin Karaman

Günümüzde ; dinin bir çok temel kuralları malesef,insanların bilgisizliginden ve ön yargılı yaklaşmalarından dolayı dikkate alınmamakta. Bu konununda ,bu kurallardan biri oldugu kanısındanyım.
İnşallah bundan sonra daha dikkatli davranır ve bu gibi unutulan kavramları etrafımızdaki kişilere hatırlatırız.
Ölen Hayvan İmiş Aşıklar Ölmez !

Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
Kullanıcı avatarı
Med_Cezir
İslamiYasam Genel Sorumlusu
İslamiYasam Genel Sorumlusu
 
İleti: 1701
Kayıt: 11 Ekm 2006, 23:00
Konum: İstanbul

İleti berfin321 » 21 Oca 2007, 13:35

teşŞekür ederim kaardeşim AALLAH RAZI OLSUN
Kullanıcı avatarı
berfin321
Yeni Üye
Yeni Üye
 
İleti: 15
Kayıt: 04 Oca 2007, 00:00

İleti Med_Cezir » 21 Oca 2007, 23:17

Amin Kardeşim. Cümlemizden inşallah.
Rabbim Cümlemizi bildikleri ile amel edebilen kullarından eylesin inş.
Ölen Hayvan İmiş Aşıklar Ölmez !

Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
Kullanıcı avatarı
Med_Cezir
İslamiYasam Genel Sorumlusu
İslamiYasam Genel Sorumlusu
 
İleti: 1701
Kayıt: 11 Ekm 2006, 23:00
Konum: İstanbul

Re:

İleti irena » 27 Mar 2007, 21:39

çok bilgilendirici bir paylaşım Allah razı olsun
Kullanıcı avatarı
irena
Özel Üye
Özel Üye
 
İleti: 173
Kayıt: 26 Şub 2007, 00:00
Konum: dersaadet

İleti hakandidinir » 30 May 2007, 14:35

DEĞERLİ KARDEŞİM EMİRLER VE YASAKLAR BİZLERİN HAYETINI KOLAY KILAR VE DÜZENE SOKAR AKTARIMINA TEŞEKKÜR EDERİM
BAZI KÖR ZİHNİYETLİ DAR KAFALARIN BU KADARDA OLURMU KAÇINCI YÜZYILDAYIZ GİBİ VEBALİ BÜYÜK SÖZLER ETMELERİNE ŞÖYLE DİYOR ALLAH DOSTLARI

İSLAMİYETİN İÇİNDE BİR KÖTÜLÜK ŞER DIŞINDADA BAŞKA BİR İYİLİK HAYIR YOKTUR.
Kullanıcı avatarı
hakandidinir
Özel Üye
Özel Üye
 
İleti: 2675
Kayıt: 10 Oca 2007, 00:00

Re:

İleti yesil » 31 May 2007, 21:46

hamdolsun RABBime bizi islam dini üzerine yarattı...bizi müslümanlıkla şereflendirdi....paylaşımın için saolasın kardeşim......selametle.... :)
Kullanıcı avatarı
yesil
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
 
İleti: 75
Kayıt: 27 May 2007, 23:00

İleti Bedirhan » 13 Haz 2007, 14:51

selam kardeÅŸlerim

med_Cezir kardeş bunları tek tek işlemek tazelemek bizim yolumuzdan sapmamamıza sebep olur allah razı olsun hepinizden.

Bu kardeşlik olduğu süre inşallah rabbim bizi bu yoldan ayırmaz.

Lakin ne varki senin tarif ettiğin gibi kadın erkek misafirlere hizmet edebilir dersek bu konu inanın biraz iddaalı olur bunun çok araştırılması lazım diye düşünüyorum..

mevlam bizi bilerek bilmeyerek işlediğimiz günahlardan arındırır inşallah.(AMİN)
Kullanıcı avatarı
Bedirhan
Yeni Üye
Yeni Üye
 
İleti: 20
Kayıt: 11 Oca 2007, 00:00
Konum: istanbul


  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Gösterim
    Yazar

  • Reklam

Fıkıh ve Akaîd

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir