Osmanlının Kuruluş Yıl dönümü : Unutulan Kültürel Değerler

Osmanlının Kuruluş Yıl dönümü

Toplumumuzda Unutulmuya Yüz Tutmuş Değerlerimiz

Yetkili: Zulal, Berzah

• Reklam

İleti abu_hayat » 30 Oca 2007, 00:07

Avrupa Hıristiyanları, Papa’nın kışkırtması ile bir araya gelip, Osmanlı topraklarına saldırınca, Kanuni Sultan Süleyman Han ordusuyla sefere çıktı.Ordu, ağır ağır hedefe doÄŸru ilerliyordu. Yol dar olduÄŸundan, ordu mecburen baÄŸların içinden geçiyordu. Hava çok sıcaktı. Asker susuzluktan kıvranıyordu.Çok güzel üzümleri bulunan bir baÄŸdan geçerken, askerin biri dayanamayıp, baÄŸdan bir salkım üzüm kopardı. Yiyerek biraz olsun susuzluÄŸunu giderdi. Sonra da, asma aÄŸacına, yediÄŸi üzümün çok üzerinde bir para baÄŸlayarak, yoluna devam etti.

Çok geçmeden mola verildi. Bu esnada, kan ter içinde bir köylünün koÅŸarak geldiÄŸi görüldü. Hıristiyan köylü ısrarla PadiÅŸah ile görüşmek istiyordu. Köylüyü Kanuni‘nin huzuruna götürdüler. Kanuni sordu:”Nedir bu halin, kan-ter içinde kalmışsın? Bir ÅŸikayetin mi var?” Köylü, “ Ben ÅŸikayet için deÄŸil, tebrik etmek için geldim. Askerleriniz baÄŸdan geçtikten sonra, asmanın dalında baÄŸlı bir çıkı gördüm. İçini açtığımda, para vardı. Dikkatli baktığımda, bir salkım üzümün koparıldığını gördüm. Anladım ki, koparılan üzümün parası olarak bırakılmış. Sizde böyle güzel ahlaklı asker olduÄŸu müddetçe sırtınız yere gelmez. Sizi tebrik ederim!”
Kullanıcı avatarı
abu_hayat
İçerik Sorumlusu
İçerik Sorumlusu

İleti abu_hayat » 30 Oca 2007, 00:12

Aynı ordu, Belgrat yakınlarında, yine mola vermişti. Askerler, susuzluklarını gidermek, abdest almak için çeşme arıyorlardı. Bir manastırın yakınında bir çeşme bulup, ihtiyaçlarını giderirken, manastırdaki birkaç rahibe, askerlere yardım etmek için çeşmenin başına geldi. Kadınların geldiğini gören askerler, hemen çeşmenin başından çekilip, sırtlarını döndüler, kadınlara yan gözle bile bakmadılar.

Bu durumu uzaktan ibretle seyreden, BaÅŸrahib, hemen eline kağıt-kalem alıp, haçlı kumandanına ÅŸunları yazdı: ”Siz bu ordu ile nasıl baÅŸa çıkabilirsiniz? Bunlar kadına-kıza, mala-mülke önem vermiyorlar. Bütün mal ve mülklerini feda ederek, dinlerini yaymaya çalışıyorlar. Herkese karşı iyi davranıp, kimseye zulmetmiyorlar. Ey Haçlı kumandanları! Siz “Onlardaki bu ahlakı bozmadan, ortadan kaldırmadan” onlarla mücadele ederseniz, canlarınızdan ve mallarınızdan mahrum kalacağınız açıktır. Kendinizi ölüme atmayınız!..”
Kullanıcı avatarı
abu_hayat
İçerik Sorumlusu
İçerik Sorumlusu

İleti abu_hayat » 30 Oca 2007, 00:39

Bunun için bir sürü hikayeler ekleyebilirz alt alta.. Bu ve benzeri olayların yaşandığı bir sultanlık dönemi nasıl olurduda darbe alabilirdi ki zaten? ama öyle bir zaman geldi ki.. bu darbeyi alabilecekleri açıklık bıarktılar üzerlerine giydikleri giysilerden.. İslam giysisinden..

Belkide baÅŸka..

Bakıyorumda şimdilerde bizim çocuklarımız Fatih Sultanlar kim diye bilmiyorlar bile..
Halbuki biz onlara bürünmeliyiz..
Fetih marşında da söylediği gibi..

Fatih'in İstanbul'u Fetettiği yaştasın..

Onlar gibi yaşamaya çalışmak, Onlar gibi olmak.. Bu çamurlaşmış dünyanın aydınlanması için tek kurtuluş yoludur belki de bu..
İnsanların çevresinden önce beynini aydınlarmak ve kalbini.. Sonra kalp aydınlık dolunca aslında gerisi çorap söküğü misali geliveririr kendince..
Işığı yaymak için ona ulaşmayı bilmek gerek.. Bunları kaybetmeden ulaşabilmek duasıyla inş..

Veda Hutbesinde Efendiler efendisi sallallahu aleyhi vessellemin söylediği gibi;
Ey mü'minler!

"Size iki emanet burakiyorum, onlara sarilip uydukca yolunuzu hic sasirmazsiniz. O emanetler, Allah'in kitabi

Kur-ân-i Kerim ve Peygamberin (a.s.m) sünnetidir.

inş. Sıkı sıkıya sarılanlardan oluruz. Allaha emanet olun...
Kullanıcı avatarı
abu_hayat
İçerik Sorumlusu
İçerik Sorumlusu