SÜNNETE TÂBİ OLMAK, BİDATTEN KAÇINMAK : Tasavvûf

SÜNNETE TÂBİ OLMAK, BİDATTEN KAÇINMAK

Tasavvûf Bölümü

Yetkili: Ertugrul, abu_hayat, Zulal, Berzah

Forum kuralları
Yazılarınızda mutlaka kaynak belirtiniz. Sadece site linkli kaynaklar kabul edilmemektedir. Konularınızın silinmesine sebep olabilir.
  • Reklam

SÜNNETE TÂBİ OLMAK, BİDATTEN KAÇINMAK

İleti gulyaprak » 08 Kas 2006, 15:16

İmâm-ı Rabbânî Hazretleri (k.s.) sünnetin ehemmiyetine dâir buyuruyor ki; (Mektubat 2/23)
“Bu zamanda İslâm’a garîblik gelmiÅŸ, Müslümanlar garîb olmuÅŸlar ve bu garîblik zaman geçtikçe yer yüzünde Allâh diyen kimse kalmayıp, kıyâmet insanların ÅŸerlileri üzerine kopuncaya kadar da ziyâdeleÅŸecektir.
Said (dünyâ ve âhirette bahtiyar) kimse, terk edilmiÅŸ olan sünnetlerden bir sünneti ihyâ eden ve bid’atlerden bir bid’ati yok edendir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’den bu zamana kadar (bu mektubun yazıldığı târihte) bin sene geçmiÅŸ olup bütün kıyâmet alâmetleri zuhûr etmiÅŸ, nübüvvet zamanından uzaklaşılması sebebiyle sünnetler gizlenmiÅŸ, yalan çoÄŸalması sebebiyle de bid’atler yayılmış olduÄŸundan sünnete yardım edecek ve bid’atleri yok edecek yiÄŸit bir âlime ihtiyaç duyulmuÅŸtur.
Bid’atleri yaymak dinî tahrip ettiÄŸi gibi, bid’at sâhiblerine hürmet İslâm dinini yıkmaya sebeptir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Kim bid’at sahibine hürmet ederse, muhakkak İslâm’ın yıkılmasına yardım etmiÅŸ demektir.” buyurmuÅŸtur. O halde; bütün himmet ve gayretle sünnetlerden bir sünneti yayıp, bid’atlerden bir bid’ati kaldırmak için gayret etmek lâzımdır. Her zaman, husûsi ile de İslâm’ın zayıf duruma düştüğü ÅŸu zamanda İslâmî merâsimleri tatbîk etmek sünneti yaymaya ve bid’atleri yok etmeye baÄŸlıdır. GeçmiÅŸ bazı âlimler bir kısım bid’atleri güzel gördüler. Lâkin bu fakir (İmâm-ı Rabbânî Hazretleri) bu meselede onlara muvâfakat etmemekte, hiçbir bid’atte güzellik görmemekte ve bid’atlarda zulmet ve bulanıklıktan baÅŸka bir ÅŸey hissetmemekteyim.
Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Her bid’at dalâlettir, sapıklıktır.” buyurmaktadır. İslâm’ın bu gariplik ve zayıflıktan selâmet bulmasını sünnetleri iÅŸlemeye, helâkini de hangi bid’at olursa olsun bid’atleri yapmaya baÄŸlı görüyorum. Bid’ati İslâm binasını yıkan bir balyoz, sünneti de dalâlet karanlıklarında yol gösterici parlak bir yıldız gibi görüyorum.
Zamanın ulemâsı hiçbir bid’ate güzel demedikleri ve yapılmasına, iÅŸlenmesine fetvâ vermedikleri için Allâhu Teâlâ onları muvaffak eylesin...
Kullanıcı avatarı
gulyaprak
İslamiYasam Genel Sorumlusu
İslamiYasam Genel Sorumlusu

Re: SÜNNETE TÂBİ OLMAK, BİDATTEN KAÇINMAK

İleti hakandidinir » 27 Haz 2007, 11:04

DEĞERLİ KARDEŞİM BU ACZİYETİMİZDEN RABBİMİZE SIĞINIRIZ AKTARIMIN İÇİN TEŞEKKÜR EDER SÜNNET ÜZERE BİR YAŞAM BİD ATTAN UZAK BİR ÖMÜR TEMENNİ EDERİM

RABBİM YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN İNŞALLAH

RAHMANA EMANET OL
Kullanıcı avatarı
hakandidinir
Özel Üye
Özel Üye

• Reklam

Tasavvûf

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir