NAMAZDA REK‘AT ADEDİNDE TEREDDÜT ETMEK : Fıkıh ve Akaîd

NAMAZDA REK‘AT ADEDİNDE TEREDDÜT ETMEK

İslam Fıkıh ve Akaid Bölümü

Yetkili: Ertugrul, abu_hayat, Zulal, Berzah, ucharfbesnokta

Forum kuralları
Yazılarınızda mutlaka kaynak belirtiniz. Sadece site linkli kaynaklar kabul edilmemektedir. Konularınızın silinmesine sebep olabilir.
  • Reklam

NAMAZDA REK‘AT ADEDİNDE TEREDDÜT ETMEK

İleti Zulal » 13 Mar 2008, 18:17

Abdullah ibni Mes‘ûd (r.a.)’un rivâyet ettiği bir hadîs-i şerifte Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Biriniz namazda kaç rek‘at kıldığı hususunda tereddüde düşerse, kaç rek‘at kıldığını buluncaya kadar kalben düşünüp araştırsın. Sonra namazını kanaat getirdiği rek‘at üzerine tamamlasın. Ardından da sehiv secdesi yapsın.” (Taberânî, Mu‘cemü’s-Sağîr, 1/67)
Namaz kılan pekçok kimse, zaman zaman kıldığı rek‘at sayısında şüpheye düşer. Hadîs-i şerif, bu durumda tâkip edilecek yolu-usûlü göstermektedir. Dilerseniz mevzuu fıkhî bakımdan biraz daha açalım. Şöyle ki:
Bir kimse namazda, “üç rek‘at mı, dört rek‘at mı kıldım” diye tereddüt ederek bir rükün edâ edecek kadar düşünse veya Fâtiha’dan sonra hangi sûreyi okuyacağını bir rükün miktarı yani, “Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed” diyecek kadar düşünse sehiv secdesi yapması vâciptir.
Yine bir mü’min namaz içinde bir rükün miktarı tefekküre dalsa; meselâ, iftitah tekbiri aldım mı, almadım mı? diye o miktar düşünse, sonra da tekbir aldığını hatırlasa veya almamış olduğunu zannederek tekrar bir tekbir daha alsa, gene sehiv secdesi yapması lâzımdır.
Ancak bütün bu durumlarda, eğer bu şüphe kendisine ömründe ilk defa ârız olmuşsa, o namazı yeniden kılar. Fakat birkaç defa ârız olmuş ise, araştırır ve kanaatine göre hükmeder, ona göre hareket eder, namazı yeniden kılması îcap etmez. Araştırma ve karar verme hususunda kalbin şehâdeti kâfidir.
Meselâ sabah namazını kılarken, “bir rek‘at mı kıldım iki rek‘at mı?” diye şüphelenip de bir rek‘at kılmış olduğuna kalben hükmetse, ihtiyâten buna, bir rek‘at daha ilâve eder. Bu husustaki tereddüdünden ve düşüncesinden dolayı da sehiv secdeleri yapar. Aksine iki rek‘at kılmış olduğuna hükmettiği takdirde oturur, teşehhütten ve selâmdan sonra sehiv secdelerini yapar. Şayet hiç birine karar veremezse, en az olanı tercih eder; çünkü az olanda kesinlik vardır. Bu durumda bir rek‘at daha kılar. Ancak bu takdirde, tereddüt ettiği rek‘atin sonunda oturup tahıyyât’ı okur; sonra kalkıp, o bir rek‘ati kılar. Zira evvelce iki rek‘at kılmış olması ihtimâli vardır. Bu takdirde de gene namazın sonunda sehiv secdelerini yapar.
Dört rek‘atli bir namazda, “birinci rek‘atte mi, ikinci rek‘atte mi olduğu” hususunda şüpheye düşen kimse, şayet bir tarafı tercih edemezse, bir rek‘at kıldığını kabul eder ve ihtiyâten her rek‘atte tahıyyât’a oturur. Böylece dört defa ka‘de (oturuş) yapılmış ve vâcip olan ilk ka‘deyi de, farz olan son ka‘deyi de terk etmemiş olur. Çünkü birinci sayılan rek‘atin ikinci ve üçüncü sayılan rek‘atin dördüncü rek‘at olması ihtimâli vardır. Tabii bu durumun sonunda da yine sehiv secdelerini yapması gerekir.
Kullanıcı avatarı
Zulal
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu

İleti yuksel » 13 Mar 2008, 19:36

Allah u zulcelal bızler namaz kılarken husu ıcınde kılmayı nasıp etsın ınsallah hıc aklına gelmeyen seyler nefsın ve seytanın ona yardımı ıle namazda aklımıza gelıyor bızı sasırmak vesveseye dusurmek ıcın bazen bızım yararımıza ımıs gıbı unutugumuz seylerı hatırlatırlar ,bu seytanın hılelerıdır.Hz. ALI ra.sabah namazına kaldıran seytan degılmıydı? Allah razı olsun kardes aydınlattın bızlerı
Kullanıcı avatarı
yuksel
Özel Üye
Özel Üye

Re:

İleti Med_Cezir » 15 Mar 2008, 09:55

Çok değerli bir noktaya değinmişsiniz.
Her müslümanın bilmesi gereken konulardan birisi ...
Paylaşım için Allah Razı Olsun İnşallah.
Ölen Hayvan İmiş Aşıklar Ölmez !

Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
Kullanıcı avatarı
Med_Cezir
İslamiYasam Genel Sorumlusu
İslamiYasam Genel Sorumlusu

İleti gulyuzlum » 25 May 2008, 14:51

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.Hepimizin bilmesi gereken mevzular.Paylaşınınız için teşekkür ediyorum.
Yolun düÅŸer, Medine’yi münevvereye uÄŸrarsan  Var YeÅŸil Ravza’yı gör seher yeli.  Yüzüm, imkânım yok, beni sorarsan  Yakar ciÄŸerimi, kor seher yeli..
Kullanıcı avatarı
gulyuzlum
Özel Üye
Özel Üye