Selamun Aleyküm arkadaşlar, sitede bulunan yazılar içerisinde "Temizlik Adabı" başlıklı yazının altında bulunan tuvalet adabı ile ilgili hadislerin içerisinde bir tanesi kafamı karıştırdı. Şöyleki:
"Selman, 'Evet! Resûlullah (a.s.m.) büyük abdest bozmak yahut su dökmek için kıbleye dönmeyi, sağ el ile taharet almayı, [su olmadığı zaman] üç taştan azı ile ve hayvan tezeği yahut kemik ile temizlik yapmayı bize yasakladı' diye cevap verdi." (Müslim, Tahare: 57)
* Abdest bozarken kıbleye dönmemek lazımdır. Hz. Ebû Eyyûb'un (r.a.) rivayetine göre Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Sizden biri büyük veya küçük abdeste çıktığında ön veya arkasını kıbleye dönmesin." (a.g.e, c.1/45-19)
İlk rivayet edilen hadiste kıbleye dönülmesi gerektiği bildirilirken diğerinde dönülmemesi söylenmiştir. Aynı şekilde ilkinde sağ el kullanılması söyleniyor ancak forumda bulunan "Tuvalet Adabı" başlıklı yazıda ise sol el kullanılması gerektiğini bildiren bir hadis vardı ki benim bildiğim de zaten sol el kullanılması gerektiğidir. Acaba hadislerde mi bir yanlışlık vardır (bunu yazarken bile çekinerek yazdım), yoksa farklı durumlar mı söz konusu?


