Tuvalet adabı ile ilgili... : Soru-Cevap

Tuvalet adabı ile ilgili...

Aklınıza Takılan Soruları Yazabileceğiniz Alanımız.

Yetkili: abu_hayat, Zulal, Berzah, ucharfbesnokta

• Reklam

Tuvalet adabı ile ilgili...

İleti inci » 15 AÄŸu 2008, 23:13

Selamun Aleyküm arkadaşlar, sitede bulunan yazılar içerisinde "Temizlik Adabı" başlıklı yazının altında bulunan tuvalet adabı ile ilgili hadislerin içerisinde bir tanesi kafamı karıştırdı. Şöyleki:

"Selman, 'Evet! Resûlullah (a.s.m.) büyük abdest bozmak yahut su dökmek için kıbleye dönmeyi, sağ el ile taharet almayı, [su olmadığı zaman] üç taştan azı ile ve hayvan tezeği yahut kemik ile temizlik yapmayı bize yasakladı' diye cevap verdi." (Müslim, Tahare: 57)

* Abdest bozarken kıbleye dönmemek lazımdır. Hz. Ebû Eyyûb'un (r.a.) rivayetine göre Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Sizden biri büyük veya küçük abdeste çıktığında ön veya arkasını kıbleye dönmesin." (a.g.e, c.1/45-19)

İlk rivayet edilen hadiste kıbleye dönülmesi gerektiği bildirilirken diğerinde dönülmemesi söylenmiştir. Aynı şekilde ilkinde sağ el kullanılması söyleniyor ancak forumda bulunan "Tuvalet Adabı" başlıklı yazıda ise sol el kullanılması gerektiğini bildiren bir hadis vardı ki benim bildiğim de zaten sol el kullanılması gerektiğidir. Acaba hadislerde mi bir yanlışlık vardır (bunu yazarken bile çekinerek yazdım), yoksa farklı durumlar mı söz konusu?
 Bizim yolumuz, incinmemek ve incitmemek yoludur!..
Kullanıcı avatarı
inci
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu

Re: Tuvalet adabı ile ilgili...

İleti inci » 15 AÄŸu 2008, 23:20

"forumda bulunan "Tuvalet Adabı" başlıklı yazıda ise sol el kullanılması gerektiğini bildiren bir hadis vardı. "Yazmıştım özür diliyorum o hadis değilmiş yanlış hatırlamışım. Oradi cümle: "Sol elle necasetin çıktığı yer kuru olarak silinir."
Kullanıcı avatarı
inci
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu

İleti Ertugrul » 16 AÄŸu 2008, 00:07

Sevgili inci kardeşim; ilk hadisi şerifte kıbleye dönülmesi gerektiğini nasıl buldun? aksine kıbleye dönmeyi yasakladı diyor,ben göremedim iki cümle arasında bir zıtlık?
Tende kudret nerden olsun nimet-i cân ÅŸükrüne,Bin dilim olsa yetiÅŸmez bir dilim nân ÅŸükrüne..ertugrul@islamiyasam.com
Kullanıcı avatarı
Ertugrul
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu

Re:

İleti inci » 16 AÄŸu 2008, 23:36

:oops: :oops: :oops:
Haklısınız hocam, ben koyu renkle belirttiğim kısımlara odaklanmıştım ve yasakladı sözcüğünü idrak edemedim sanırım. Kusura bakmayın lütfen, hakkınızı helal edin. Selam ve dua ile
Kullanıcı avatarı
inci
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu

• Reklam

Soru-Cevap

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir