Bugün İstiklâl Marşımızın Kabul Günü.. : Güncel Haberler

Bugün İstiklâl Marşımızın Kabul Günü..

Önemli Haberleri Tartıştığımız Alanımız

Yetkili: abu_hayat, Zulal, Berzah

• Reklam

İstiklâl Marşımızın on kıt'asını biliyor muyuz?

Evet
4
80%
Hayır
1
20%
Bi kısmını
0
Oy yok

Toplam oy : 5

Bugün İstiklâl Marşımızın Kabul Günü..

İleti abu_hayat » 12 Mar 2007, 21:32

İstiklal Marşımız, yurdumuzun düşman iÅŸgaline uÄŸradığı felaket günlerinde hazırlandı. Saldırgan düşmana karşı Anadolu’da tutuÅŸan heyecanı koruyacak; vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi, Genel Kurmay BaÅŸkanı İsmet (İnönü) PaÅŸa dan geldi. İsmet İnönü böyle bir marşın Fransız ordusunda mevcut olduÄŸunu ve bizim ordumuz için de faydalı olacağını Milli EÄŸitim Bakanlığına iletti. Milli EÄŸitim Bakanlığı da bu düşünceyi benimseyip bir yarışma düzenledi. BeÄŸenilen güfte için 500 lira ödül verilecekti. Yarışma için 734 ÅŸiir gönderildi. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenip 6 tanesi ayrıldı. Ama hiçbiri beÄŸenilmedi; marÅŸ olacak deÄŸerde bulunmadı. O zaman Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif’in para ödülünden rahatsızlık duyduÄŸu için yarışmaya katılmadığı öğrenildi. Dönemin Milli EÄŸitim Bakanı Hamdullah Suphi ÅŸairin Meclis’teki sıra arkadaşı Balıkesir Milletvekili Hasan Basri Bey’in yardımını istedi.

Hasan Basri Bey bundan sonrasını şöyle anlatıyor:

‘‘Akif Bey’in yanımda olduÄŸu bir zaman,elime bir kağıt parçası alarak,onun dikkatini çekecek bir tarzda yazmaya baÅŸladım.

- Ne yazıyorsun?

- MarÅŸ…İstiklal Marşı yazıyorum.

- Yahu sen ne adamsın? Seçilecek şiire para ödülü verileceğini bilmiyor musun? içinde para olan bir işe nasıl katılıyorsun?

- Yarışma kaldırıldı? Seçilecek şiire ne para verilecek, ne de her hangi bir ödül. Milli Eğitim Bakanı bana güvence verdi.

- Ya, o halde yazalım.

İşte böylece yazılmaya baÅŸlanan ve 48 saatte bitirilen İstiklal Marşı, imzasız olarak Milli EÄŸitim Bakanlığının seçici kuruluna sunuldu. Milli EÄŸitim Bakanı Hamdullah Suphi, daha önce seçilen 6 ÅŸiirle birlikte yeni ÅŸiiri Ordu Komutanlarına gönderdi. Onlardan, ÅŸiirlerin askerlere okunmasını, beÄŸenilenleri sıralamalarını istedi. Komutanlar, kısa sürede sonucu bildirdiler: Hepsi de Mehmet Akif’in ÅŸiirini birinci sıraya almıştı. Bundan sonraki iÅŸ, İstiklal Marşı’nın T.B.M.M’ne getirip kabul ettirmekti. MarÅŸ, ilkin Meclis’in 1 Mart 1921 günü yaptığı ikinci oturumunda ele alındı. BaÅŸkan Mustafa Kemal’in söz vermesi üzerine Hamdullah Suphi kürsüye gelerek, sık sık alkışlarla kesilen ÅŸiiri okudu ve son seçimin Meclis’e ait olduÄŸunu söyledi. O gün oylama yapılmadı. Åžiirle ilgili konuÅŸmalar ve oylama, Meclis’in 12 Mart 1921 günü öğleden sonraki oturumunda yapıldı. Bazı milletvekilleri, bir komisyon kurularak ÅŸiirin yeniden incelenmesini, bazıları da hemen görülüp karara baÄŸlanmasını istediler. Uzunca tartışmalardan sonra, ÅŸiirin kabulü için verilen 6 önerge benimsendi ve İstiklal Marşı çoÄŸunlukla kabul edildi.

Åžiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. 1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat ÇaÄŸatay’ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930 da deÄŸiÅŸtirilerek CumhurbaÅŸkanlığı orkestrası ÅŸefi Osman Zeki Üngör’ün 1922 de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe kondu. Marşın armonilenmesini Edgar Manas, bando düzenlemesini İhsan Servet Künçer yaptı.
Kullanıcı avatarı
abu_hayat
İçerik Sorumlusu
İçerik Sorumlusu

İleti DeRyA » 13 Mar 2007, 11:57

Hasan Basri Bey bundan sonrasını şöyle anlatıyor:

‘‘Akif Bey’in yanımda olduÄŸu bir zaman,elime bir kağıt parçası alarak,onun dikkatini çekecek bir tarzda yazmaya baÅŸladım.

- Ne yazıyorsun?

- MarÅŸ…İstiklal Marşı yazıyorum.

- Yahu sen ne adamsın? Seçilecek şiire para ödülü verileceğini bilmiyor musun? içinde para olan bir işe nasıl katılıyorsun?

- Yarışma kaldırıldı? Seçilecek şiire ne para verilecek, ne de her hangi bir ödül. Milli Eğitim Bakanı bana güvence verdi.

- Ya, o halde yazalım.

allah razı olsun kardeşim
EY SEVGİLİ! Åžimdilik aÅŸk bana, güzellik sana nasib olmuÅŸ, bilmiÅŸ ol ki bunlar bize ِdünç verilmiÅŸtir. Yoksa ne o güzellik senindir, ne de bu aÅŸk benim  
Kullanıcı avatarı
DeRyA
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye

• Reklam

Güncel Haberler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir