arkadaşlar bişey sorabilir miyim? : Soru-Cevap

arkadaÅŸlar biÅŸey sorabilir miyim?

Aklınıza Takılan Soruları Yazabileceğiniz Alanımız.

Yetkili: abu_hayat, Zulal, Berzah, ucharfbesnokta

• Reklam

arkadaÅŸlar biÅŸey sorabilir miyim?

İleti TuAnA » 14 Mar 2007, 10:05

bir insan cünüp olduğu zaman üzerindeki kıyafette olur mu?mesela kişi yıkandı gusl abdestini aldı cünüpken üzerinde olan o elbiseleri geri giydi bişey olur mu?cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim Allah'a emanet olun
Zindandan Dışarı Giden Tek Yol; RüYa
Kullanıcı avatarı
TuAnA
Özel Üye
Özel Üye

İleti Med_Cezir » 14 Mar 2007, 10:16

Dinimizde Bilindiği gibi temizlik esastır. Kıyas yaparak sorunuzu yanıtlamaya çalışır isek. Cünüp olununca kişinin giyicekleri pislendi ise degiştirmesi gerekir.Bazı konularda kirliliğin bazı ölçütleri vardır. bu ölçütlere sitemizde bulunan tahret ilmihalinden ulaşabilirsiniz. http://www.islamiyasam.com/modules.php? ... et_ilmihal
Ölen Hayvan İmiş Aşıklar Ölmez !

Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
Kullanıcı avatarı
Med_Cezir
İslamiYasam Genel Sorumlusu

İleti TuAnA » 14 Mar 2007, 11:00

med_cezir kardeşim baktım okudum fakat sorumun cevabını tam olarak bulamadım anladığım kadarıyla elbise kirlenmese bile üzerimizde olduğu için onunda yıkanması gerekir sanırım
Zindandan Dışarı Giden Tek Yol; RüYa
Kullanıcı avatarı
TuAnA
Özel Üye
Özel Üye

İleti Med_Cezir » 14 Mar 2007, 11:42

Tuana kardeşim hayır elbise üzerimizde oldugu için onunda yıkanması lazım diye birşey yok. Fakat elbiseler kirlendi ise, dinimizdeki giyilecek elbiseler,temiz elbiseler,temiz şeyler ; kavramlarına uyuyorsa giyilir. Bu temiz şeylerin ayrıntılı detayınıda ilk mesajımdaki sitemizde yer alan kısımda belirttim.

Ayrıca Cünüp olunca bilindigi gibi temizlenmek için gusül gerekir. Gusülde bedenin temizliğidir.Asıl nokta beden temizliğidir. Belirttigim gibi eger elbiseler dinimizdeki temizlik kavramına uymaz ise , temizlenmesi,giyilmemesi sonucuna varılabilir.

Gasl, yıkamak demektir. Gusül ve iğtisal da, yıkanma anlamını taşır. Din deyiminde gusül: Bütün bedenin yıkanmasıdır, boy abdesti alınmasıdır. Buna taharet-i kübra (büyük temizlik) denir. Böyle bir temizliği gerektiren hal cünüblüktür. .

Umarım açıklayıcı olmuştur. hoşçakalın
Ölen Hayvan İmiş Aşıklar Ölmez !

Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
Kullanıcı avatarı
Med_Cezir

Re:

İleti hattab » 27 Nis 2007, 18:20

hz aise(r.anha)rivayet edılmıstır ben peygamber(s.a.v.)'in elbısesınden cünüplük (izi olan sperm)'i yıkardım peygamber (s.a.v.) elbisesinde yıkama ızı oldugu halde (insanlara) namaz (kıldırmak icin mescide) cıkardı hadısı umarım senı aydınlatır kaynak buharı muslım
Kullanıcı avatarı
hattab
Yeni Üye
Yeni Üye

Re:

İleti gulyaprak » 27 Nis 2007, 20:44

Bir bayan olarak tuana kardeşimizin neyi kasd ettiğini anladım galiba bugibi konular cok önemli.fıkhı bir konu..hocalarımıza biz sordugumuzda şöyle söylemişlerdi.kişinin üzerindeki elbiselere ter kokusu vurmuş ise o libaslar giyilmez. yani vera sahibi olmak istiyorsan giymiyecen.kaynaklara bakıp araştırayım vede izaha calışayım..
Kullanıcı avatarı
gulyaprak

Re:

İleti gulirana » 23 Eyl 2007, 12:56

gulyaprak yazdı:Bir bayan olarak tuana kardeşimizin neyi kasd ettiğini anladım galiba bugibi konular cok önemli.fıkhı bir konu..hocalarımıza biz sordugumuzda şöyle söylemişlerdi.kişinin üzerindeki elbiselere ter kokusu vurmuş ise o libaslar giyilmez. yani vera sahibi olmak istiyorsan giymiyecen.kaynaklara bakıp araştırayım vede izaha calışayım..

bu cevaba inanılmaz şaşırdım doğrusu,insanın teri kişi ne durumda olursa olsun temiz kabul edilmiştir cünüplük,hayız veya nifas olması bu hükmü değiştirmez...kişinin kıyafetini giymesi noktasında ise,eğer kıyafetin üzerinde necis(pis) diye tabir ettiğimiz kan,idrar,meni,mezi,vs... bulunmazsa kıyafet temizdir giyilebilir...fakat tabiki gusulden sonra yeni kıyafetlerin giyilmesi daha güzeldir....
Kullanıcı avatarı
gulirana
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti raxkedi » 20 Arl 2007, 19:08

aradaşlar bende şunu merakediyorum cünüp olunca kıyafete bulaşan meni ve nezi (sperm) yıkayınca temiz olurmu

ÅŸimdiden teÅŸekkurler
Kullanıcı avatarı
raxkedi
Yeni Üye
Yeni Üye