ARDIÇ
(Juniperus communis)
ÖZELLİKLERİ :
İdrar söktürücü, terletici, mideyi kuvvetlendirici, mikrop öldürücü.
ÖNERİLEN HASTALIKLAR :
Böbrek-mesane kum ve taşı, idrar yolları, iltihabı, mesane iltihabı, idrar tutukluğu, soğuk algınlığı, gut, romatizma, damar sertliği, albümin, şeker hastalığı, kısırlık, ishal, bedensel ve ruhsal çöküntü.
MELİSSA
OÄŸulotu
Limonotu, Melissa officinalis, (Labiatae).
ÖZELLİKLERİ:
Beyin, kalp, rahim ve sindirim sistemi üzerinde koruyucu-kuvvetlendirici, spazm çözücü, ruhsal ve fiziksel sakinleÅŸtirici, hazmı koÂlaylaÅŸtırıcı, bağırsak gazlarını giderici, terlemeyi önleyici, bağırsak parazitlerini düşürücü.
ÖNERİLEN HASTALIKLAR:
Kötü hazımdan doÄŸan ÅŸikayetler, nevralji (yüz, diÅŸ, kulak, baÅŸ), akciÄŸerÂden kaynaklanan kan kusmaları, sinir krizleri, depresyon, anksiete, kulak çınlaması, baygınlık, baÅŸ dönmesi, spazmlar (astım, kalp, mide), hafıza kaybı, melankoli, histeri, kansızlık.
İnfuzyonu: Canlandırıcı, yara iyileÅŸtirici, mikÂrop öldürücü; kalp yetmezliÄŸinde destekleyici. Haricen: Böcek ısırıkları.
KEDİOTU
Valeriana officinalis, (Valerianaceaej)
ÖZELLİKLERİ:
Trankilizan/yatıştırıcı, stres gideÂrici, antispazmodik/spazm çözücü.
ÖNERİLEN HASTALIKLAR:
Ağızdan: Nevrasteni, histeri, sinirsel uykusuzluk, heyecandan kaynaklaÂnan kalp çarpıntısı, baÅŸ aÄŸrıları, kramplar, bronÅŸial astım, yüksek tansiyon, menopoz ve buluÄŸ çağındaki sıkıntılar, çocuklarda davranış bozuklukları, konsantrasyon azlığı. Haricen yaralar.
SİNAMEKİ
Cassia senna, (Leguminossae).
ÖZELLİKLERİ:
Drastik / kuvvetli müshil, diüretik / idrar söktürücü, antihelmintik / bağırsak parazitini düşürücü.
ÅžAHTERE
Åžahtereotu, (Fumaria officinalis ).
ÖZELLİKLERİ:
Diüretik/idrar söktürücü, trankilizan/ yatıştırıcı, analjezik/ağrı kesici, antiseptik/ mikrop öldürücü, hipotansör/tansiyon düşürücü, koleretik/safra akımı düzenleyici.
ÖNERİLEN HASTALIKLAR:
Damar sertliÄŸi, safra keÂsesi hastalıkları.
KEKLİKGÖZÜ
(Adonisverdalis)
ÖZELLİKLERİ:
Kalp toniÄŸi, irsi kalp hastalıklarınÂda rahatlatıcı, idrar söktürücü (kalp üzerindeki etÂkisinden dolayı), üre ve klorürlerin atılmasını saÄŸÂlayıcı.
ÖNERİLEN HASTALIKLAR:
Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, damar tıkanıklığı, kardial astım, aritmi, kronik nefrit.