Hakikate nasıl ulaşılır? : Genel Konular

Hakikate nasıl ulaşılır?

Diger Forum Konularımız

Yetkili: Berzah, Zulal

• Reklam

Hakikate nasıl ulaşılır?

İleti gulferi » 23 Eyl 2009, 22:58

Mevlana’ya göre hakikate ulaşmak için dört kapıdan geçilir.
1- Şeriat kapısı
2- Tarikat kapısı
3- Marifet kapısı
4- Hakikat kapısı
Öğreti olarak bu kapılar birer birer geçilerek hakikate ulaşılır. Öğrencilerinden biri Mevlana’ya sormuş; “Efendim, bu 4 kapı meselesini ben pek anlayamıyorum. Bana anlayabileceğim bir lisanla anlatır mısınız?”

“Şimdi bak, karşı medresede dersini çalışan dört kişi var ve hepsi rahlelerine eğilmiş. sen git bunların hepsinin ensesine bir şamar at, sonra gel sana anlatayım.”

Öğrenci gitmiş, birincinin ensesine bir tokat akşetmiş. Tokadı yiyen derhal ayağa kalkıp arkasını dönmüş ve daha kuvvetli bir tokatla Mevlana’nın öğrencisini yere yıkmış. öğrenci dayağı yemiş, geri dönecek ama hocasına itaat var. Yaradana güvenip ikinciye de bir tokat akşetmiş. O da derhal ayağa kalkıp elini kaldırmış. Tam tokadı vuracakken vazgeçip yerine oturmuş. Öğrenci devam etmiş, üçüncüye de bir tokat atmış. Üçüncü şöyle bir kafasını çevirip baktıktan sonra çalışmasına devam etmiş. Dördüncü, tokadı yemesine rağmen hiç oralı bile olmadan çalışmasına devam etmiş. Öğrenci Mevlana’ya dönmüş, olanları anlatmış.Mevlana; “İşte sana istediğin örnekler…

- Birinci, şeriat kapısını geçememiş biri idi. Şeriatta kısasa kısas olduğu için, tokadı yiyince kalktı, aynısını sana iade etti.

- İkinci, tarikat kapısındadır. Tokadı yiyince o da kalktı, tam tokadı iade edecekti ki, tarikat öğretisinde verdiği söz aklına geldi.

“Sana kötülük yapana bile iyilik yap”. Onun için döndü, oturdu.

- Üçüncü, marifet kapısına kadar gelmiştir. İyinin ve kötünün tek Yaradan’dan geldiğini bilir, inanır. Yaradan bu kötülüğe hangi iblisi alet etti diye merakından şöyle bir dönüp baktı.

- Dördüncü, hakikat kapısını da geçmiştir. İyinin ve kötünün tek sahibi olduğunu ve aynı olduğunu bilir. Onun için dönüp bakmadı bile…

Rahmetinden Bir Damla Bizede Ayır YaRAB...
Kullanıcı avatarı
gulferi
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu

Re: Hakikate nasıl ulaşılır?

İleti senanur65 » 24 Eyl 2009, 09:31

- Dördüncü, hakikat kapısını da geçmiştir. İyinin ve kötünün tek sahibi olduğunu ve aynı olduğunu bilir. Onun için dönüp bakmadı bile…

muhteşem yaa,Allah razı olsun...inş bizlerde herşeyin Allahtan geldiğini bilip tevekkül edenlerden oluruz...
“Kalbim Son Kez Atsın Secde Yerinde...
Kullanıcı avatarı
senanur65
Özel Üye
Özel Üye

İleti inci » 24 Eyl 2009, 15:29

Çok güzel paylaşımdı Gülferi abla ama beni biraz üzdün yaa, anladım ki yolumuz uzunmuş ve açmamız ve geçmemiz gereken daha çok kapı varmış :( :( :(

İnşaAllah sayılı nefeslerimiz bitmeden geçebiliriz bu kapılardan.
 Bizim yolumuz, incinmemek ve incitmemek yoludur!..
Kullanıcı avatarı
inci
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu

İleti hakandidinir » 24 Eyl 2009, 15:58

Allah razı olsun kardeşim güzel bir örnekleme ve harika bir aktarım sağ olunuz var olunuz.
Kullanıcı avatarı
hakandidinir
Özel Üye
Özel Üye

İleti Zulal » 24 Eyl 2009, 20:59

ALLAH RAZI OLSUN BACIM.
Kullanıcı avatarı
Zulal
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu

İleti gulferi » 24 Eyl 2009, 22:24

Sizlerdende ALLAH razı olsun arkadaşlar...Okuyan gözlerinize sağlık..Var olunuz, nur olunuz..
Rahmetinden Bir Damla Bizede Ayır YaRAB...
Kullanıcı avatarı
gulferi
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu

İleti sh3ym4 » 24 Eyl 2009, 23:38

En büyük hayallerimden biridir bir külliye talebesi olmak ve sabahları namaz vaktinde buz gibi suyla abdest almak...Pek mümkün değil gibi ama kısmet....
...Senin sevdalınım ben,yak beni artık.Kalbim son kez atsın secde yerinde!...{E.Z.T.}
Kullanıcı avatarı
sh3ym4
Özel Üye
Özel Üye

4.kapıyı hep beraber geçeriz inşallah

İleti hasannn » 25 Eyl 2009, 18:05

4.kapıyı hep beraber geçeriz inşallah ALLAH razı olsun kardeşim
Kullanıcı avatarı
hasannn
Yeni Üye
Yeni Üye

• Reklam