Keffaret Orucu

Oruç Hakkında Gerekli Bilgiler

Moderatörler: ucharfbesnokta, Ertugrul

Cevapla
Med_Cezir
İslamiYasam Genel Sorumlusu
İslamiYasam Genel Sorumlusu
Mesajlar: 1966
Kayıt: 11 Eki 2006, 23:00
Konum: İstanbul
İletişim:

Keffaret Orucu

Mesaj gönderen Med_Cezir »

Ramazan ayında oruçlu bulunan bir kimse, hiçbir mazereti bulunmadığı halde ve kasten orucunu bozsa kaza ile birlikte keffaret lazım gelir.

Keffaret şu esas ve sıraya göre ifa edilir:

a) Köle azat etmek

b) Buna gücü yetmezse ara vermeksizin iki ay oruç tutmak

c) Buna da takat yetiremezse altmış fakire sabah ve akşam birer öğün yemek yedirmek.

Keffareti oruçla ifa edecek kimse, iki aylık orucu, hiç ara vermeden tutmak zorundadır. Mazeretli veya özürsüz olarak oruç tutmaya ara verse, keffareti yeni baştan tutması gerekir. Bu sebeple, keffaret orucu tutulurken Ramazan-ı şerif girse baştan tekrarlamak lazım gelir. Bu hüküm muvacehesinde, üzerinde keffaret borcu olan bir mü'min, onu edaya başlamazdan önce hesabını iyi yapıp sonra bağışlamalıdır.
( Çağımız ve Günümüz Meselelerine Fetvalar )

Oruç keffareti, oruç tutmak suretiyle olunca, bunda kesintisiz arka arkaya tutmak şarttır. Onun için oruca başlayan kimse, ara vermeden iki ay oruç tutar. Eğer daha iki ay dolmadan herhangi bir sebeble orucunu bozarsa, yeniden iki ay oruç tutmaya başlar. Bundan kadınların lohusa halleri değil de, adet halleri müstesnadır. Geçirecekleri adet günleri kesinti sayılmaz. Çünkü bu halden kurtulmak kadınlar için mümkün olmayacak derecede zordur. Ramazan orucunun veya muayyen bayram günlerinin araya girmesi de, keffaretin arka arkaya olmasına engeldir.

Bir kimse bir ramazan içinde veya birkaç ramazanda özürsüz olarak birkaç defa kasden orucunu bozmuş olsa, bunlardan dolayı yalnız bir keffaret öder. Sahih olan görüş budur. Çünkü ceza yönü, keffarete üstün gelmektedir. Sebebleri bir olan cezalarda bir ceza yeterlidir. Bu bir ceza hepsine yeter. Fakat keffaret yapıldıktan sonra tekrar orucunu aynı şekilde kasden bozacak olursa, bundan dolayı ayrıca bir keffaret gerekir. Birinci keffaret ile tam bir ders alınamadığı anlaşılmış olur.
( Büyük İslam İlmihali )

Diş Macunu ile Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?
Taharet Orucu Bozar mı?
İğne Oruç Bozar mı?
Misvak Orucu Bozar mı?


anahtar kelimeler: kefaret orucu, keffaret orucunda ara verilirmi, keffaret orucu nasıl tutulur, keffaret orucu ne demektir, kefaret orucu nedir, kefaret orucu gerektiren durumlar, kefaret orucu kaç gündür, kefaret orucu ne zaman tutulur,
Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
İletişim: destek@islamiyasam.com
Cevapla

“Oruç Hakkında Bilinmesi Gerekenler” sayfasına dön