Sultan Ahmet Camii

Birbirinden Güzel Mekanlar Hakkındaki Bilgilendirici Yazılar ve Resimler

Moderatörler: ucharfbesnokta, Ertugrul

Med_Cezir
İslamiYasam Genel Sorumlusu
İslamiYasam Genel Sorumlusu
İletişim:

Sultan Ahmet Camii

Mesaj gönderen Med_Cezir »

Resim
Sultanahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında sultan I. Ahmet tarafından İstanbul'daki tarihi yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılan cami. Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için Avrupalılarca "Mavi Cami (Blue Mosque)" olarak adlandırılır.

Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır. Yapının mimari ve sanatsal açıdan dikkate şayan en önemli yanı, İznik çinileriyle bezenmesidir. Bu çinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılmış, yapıyı sadece bir ibadethane olmaktan öteye taşımıştır.

Sultanahmet, Türkiye'nin altı minareli ilk camisidir. Bir efsaneye göre dönemin padişahı I. Ahmet, başta minareleri altından yaptırmak istemiştir. Ama kaplamada kullanılacak olan altının değeri padişahın bütçesini fazlasıyla aşınca, caminin mimarı Sedefkâr Mehmet Ağa bu emri güya yanlış işiterek, "altın" sözcüğünden "altı" yaparak, camiyi 6 minareli inşa ettirmiştir.

Caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir. Caminin içi 260 pencereyle aydınlatılmıştır. Yazıları Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubarî tarafından yazılmıştır. Çevresindeki yapılarla birlikte bir külliye oluşturur.

Avlunun batı girişinde, demirden ağır bir kordon bulunmaktadır. Bu kordon avluya atıyla giren padişahın kafasını çarpmaması için eğmesini gerektiriyordu. Bu, padişahın bile camiye girerken kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini göstermek amaçlı sembolik bir eylemdi.

Resim
Resim
Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
İletişim: destek@islamiyasam.com
Kullanıcı avatarı
Berzah
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu

Re: Sultan Ahmet Camii

Mesaj gönderen Berzah »

teşekkür ederiz yakından göremeyenler istifade etmiş oluyo benim gibi.
maneviyatını hissede hissede gezip görmek isterdim :cry:
Kur'an, yaşantıya asılarak şeytanı savar.Duvara asılarak değil !
Kullanıcı avatarı
abu_hayat
İçerik Sorumlusu
İçerik Sorumlusu

Mesaj gönderen abu_hayat »

Böylesi güzel amaçlara hizmet ettiğin için çok teşekkürler. Kültürümüzü, Mimarimizi bilmemiz bizim girdiğimiz meclislerde kendimizi daha yi ifade etmemizi sağlayacaktır..
Ama yazık ki bazı gençlerimiz bunu yapamamakta.. Onlarada Rabbim yardmı etsin.. Bizlerinde bunu hakkkıyla yapabilmemizi sağlasın...
Allah razı olsun.
[/b][/i]
Kullanıcı avatarı
TuAnA
Özel Üye
Özel Üye

Re:

Mesaj gönderen TuAnA »

med_cezir alacağın olsun ben araştırıp yazıcaktım bu konuyu ya yinede sağol ellerine sağlık güzel olmuş
Zindandan Dışarı Giden Tek Yol; RüYa

“Tarihi ve Kültürel Mekanlar” sayfasına dön