Ehli-i Sünnet Yolu ve Diğer Batıl Fikirler

İslâmla ilgili bilmek istediklerimiz, dînimizin güzellikleri, Rabbimizin emir ve yasakları...

Moderatörler: ucharfbesnokta, Ertugrul

Cevapla
Kullanıcı avatarı
barissaygili
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
Mesajlar: 52
Kayıt: 18 Eyl 2010, 23:00

Ehli-i Sünnet Yolu ve Diğer Batıl Fikirler

Mesaj gönderen barissaygili »

Şüphe yok ki dînî akidelerimiz zaman itibariyle aslâ değişmez. Islâm akâidi bundan on dört asır evvel ne ise şimdi yine odur. Resûlullâh Efendimiz’in asrından sonra, onun ve Ashâb’ının yolu olan Ehl-i Sünnet inancından başka inançlara sâhib bir takım fırkalar çıkmıştır. Bu fırkaların en büyükleri Mu’tezile, Şî’a, Hâricîyye, Mürci'e, Neccâriyye, Cebriyye. Müşebbihe fırkalarıdır. Bunlar da kendi aralarında bölünmüşlerdir. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), ümmetinin az bir müddet sonra yetmiş üç fırkaya ayrılacağını ve bu fırkalardan yalnız zât-ı şerifleri ve Ashabının yolu üzere bulunanlardan başkalarının azaba müstehak olacaklarını, bir mucize olarak evvelce haber vermişti.

Fırka-i Nâciye ki Ehl-i Sünnet ve Cemâ’attir; bid’atten uzak ve sünnet-i nebeviyyeye lâyıkıyla uyan, dîn hükümlerini hevâlarına göre te’vil ve tahriften sakınanlardır.

Mu'tezile: “Kaza ve kaderi inkâr ettiklerinden “Kaderiye” de denilmiştir. Allâh’ın sıfatlarının ezelî olduğunu ve cennette Allâh’ı görmeyi kabûl etmezler.

Şfa: İmam Ali ile evlâdını, diğer halîfelere üstün tutanlardır. Bazıları bunda çok ileri giderek imâmları ilah yahut nebî sayar. Gâliye, İmamiye, Zeydiyye adlarıyla üç şu’beye ayrılır.

Hâricîler: Bunlar Hz. Osman ile Hz. Ali’yi ve bunlara uyanları mg’min saymazlar. Bunlardan “Yezidiye” taifesi kendilerini İslâm’a nisbet ederlerse de hakikaten müs-lüman değildirler. Şeytana “Melek-i tavus” derler.

Mürci'e: Bunların i’tikadınca îman, Allâh’ı bilip sadece kalpten sevmekten ve Allâh’a karşı kibiri terkten ibâret-tir. Böyle olan kimse her türlü günâhı işlese de mü’min-dir derler.

Neccâriye: Allâh’ın Vücûd sıfatını inkâr ederler. Mutezile gibi cennette Allâh’ı keyfiyetsiz görmeyi kabûl etmezler, Kur’ân hâdisdir derler.

Kaynak: Fazilet Takvimi
Allah'ım, sen bizi senin rızandan ayırma. (amin)
Allah'ım, sen bizi affeyle. (amin)
Allah'ım, işimizi kolaylaştır zorlaştırma ve hayırlı bir sonuca erdir. (amin)
Cevapla

“İslami Bilgi ve Kaynaklar” sayfasına dön