Namazın Eda Ve Kazasının Vücubu Hakkında İle İlgili Hadisler

Hadis No: 2318

Ravi: Enes

Tanım: Bir adam, Resulullah (sav)’a: “Allah, kullarına kaç vakit namazı farz kıldı?” diye sordu. Aleyhissalatu vesselam: “Allah, kullarına beş vakit namazı farz kıldı” diye cevap verdi. Adam tekrar sordu: “Bunlardan önce veya sonra başka bir şey var mı?” “Allah kullarına beş vakti farz kıldı.” Bu cevap üzerine adam, bunlar üzerine hiçbir ilavede bulunmayacağına, onlardan herhangi bir eksiltme de yapmayacağına dair yemin etti. Resulullah (sav): “Bu adam sözünde durursa mutlaka cennete girecektir!” buyurdu.” (Bu rivayeti, Müslim ve Tirmizi, Kitabu’l-İman’da mezkur, uzun bir hadis zımnında tahric ederler)

Kaynak: Müslim, İman, 10, (12); Tirmizi, Zekat 2, (619); Nesai, Salat 4, (1, 228, 229)


Hadis No: 2319

Ravi: Enes

Tanım: Resulullah (sav)’ın Mirac’a çıktığı gece elli vakit namaz farz kılındı. Sonra bu azaltılarak beşe indirildi. Sonra da şöyle hitap edildi: “Ey Muhammed! Artık, nezdimde (hüküm kesinleşmiştir), bu söz değiştirilmez. Bu beş vakit, (Rabbinin bir lüftu olarak on misliyle kabul edilerek) senin için elli vakit sayılacaktır.”

Kaynak: Buhari, Bed’ül-Halk 6, Enbiya 22, 43, Menakıbu’l-Ensar 42; Müslim, İman 259, (162); Tirmizi, Salat 1


Hadis No: 2320

Ravi: İbnu Abbas

Tanım: Allah, namazı peygamberinizin diliyle hazerde dört, seferde iki, korku halinde de dört rek’at olarak farz kılmıştır.”

Kaynak: Müslim, Salat 5, (687); Ebu Davud, Salat 287, (1247); Nesai, Taksir 1, (3,118,119)


Hadis No: 2321

Ravi: Aişe

Tanım: Allah namazı ilk defa farz ettiği zaman iki rek’at olarak farz etmişti. Sonra onu hazer için (dörde) tamamladı. Yolcu namazı ilk farz edildiği şekilde sabit tutuldu.

Kaynak: Buhari, Salat 1, Taksiru’s-Salat 5, Menakıbu’l-Ensar 47; Müslim, Salatu’-Müsafirin 2, (685); Muvatta


Hadis No: 2322

Ravi: Ömer

Tanım: Kurban bayramında kılınan namaz iki rek’attir. Fıtır (Ramazan) bayramında kılınan namaz iki rek’attir, sefer namazı iki rek’attir, cum’a namazı da iki rek’attir. Bunlar Resulullah (sav)’ın lisanı üzere, tamamdır, kısaltma yoktur.

Kaynak: Nesai, Cum’a 37, (3,111), Taksir 1, (3,118), İdeyn 11, (3,183)


Hadis No: 2323

Ravi: Abdullah İbnu Fudale

Tanım: Abdullah İbnu Fudale, babası (Fudale’den) naklen anlatıyor; “Resulullah (sav)’ın bana öğrettikleri arasında: Beş vakit namaza devam edin! emri de vardı. Ben: “Bu beş vakit, benim meşguliyetlerimin bulunduğu anlardır. Bana (bunların yerine geçecek) cami (kapsamlı) bir şey emret, öyle ki onu yaptım mı, benden beş vakit namaz borcunun yerine geçsin!” dedim. Bunun üzerine: “Öyleyse Asreyn’e devam et!” buyurdu. Bu kelime bizim dilimizde yoktu. Bu sebeple: “Asreyn nedir?” diye sordum. “Güneş doğmazdan önceki namazla güneş batmazdan önceki namaz” buyurdu.

Kaynak: Ebu Davud, Salat 9, (428)


Hadis No: 2324

Ravi: Sebretü’bnu Ma’bed

Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Yedi yaşına geldi mi çocuğa namazı emredin, on yaşına geldi mi kılmadığı takdirde dövün.” (Tirmizi’nin rivayetinde “Çocuğa namazı yedi yaşında öğretin, kılmadığı takdirde on yaşında dövün” şeklindedir.)

Kaynak: Ebu Davud, Salat 26, (494); Tirmizi, Salat 299, (407)


Hadis No: 2325

Ravi: Amr İbnu’l-As

Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Çocuklarınıza, onlar yedi yaşında iken namazı emredin. On yaşında olunca namaz(daki ihmalleri) sebebiyle onları dövün, yataklarını da ayırın.”

Kaynak: Ebu Davud, Salat 26, (495,496)


Hadis No: 2326

Ravi: Amr İbnu’l-As

Tanım: Bir diğer rivayetinde şöyle denir: “Resulullah’a bundan (namazın çocuğa ne zaman emredileceğinden) sorulmuştu: “Çocuk sağını solundan ayırmasını bildi mi ona namazı emredin” buyurdu.

Kaynak: Ebu Davud, Salat 26, (497)


Hadis No: 2327

Ravi: İbnu Ömer

Tanım: Resulullah (sav) beni Uhud savaşı sırasında teftiş etti. O zaman ondört yaşında idim, savaşa katılmama izin vermedi. Hendek savaşı sırasında da beni gördü, o zaman ben onbeş yaşında idim, bu sefer bana (cihad) izni verdi.” Nafi’ der ki: “Ben Ömer İbnu Abdilaziz’e uğradım, o zaman halife idi, Kendisine bu vak’ayı anlattım. Bana: “Bu (onbeş yaş) çocukla büyüğü ayıran hududdur” buyurdu. Valilerine yazarak, onbeş yaşına basanları mükellef addetmelerini, daha küçükleri aile efradından saymalarını emretti.

Kaynak: Buhari, Şehadat 18, Megazi 29; Müslim, İmaret 91, (1868); Tirmizi, Cihad 31, (1711); Ebu Davud, Hudu


Hadis No: 2328

Ravi: Enes

Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Kim bir namaz unutacak olursa hatırlayınca derhal kılsın. Unutulan namazın bundan başka kefareti yoktur.

Kaynak: Tirmizi, Salat 131, (178); Ebu Davud, Salat 11, (442); Nesai, Mevakit 52, 53, (2, 293, 294)


Hadis No: 2329

Ravi:

Tanım: Buhari ve Müslim’in bir diğer rivayetinde şöyle denmiştir: “Sizden biriniz namaz sırasında yatmış idiyse veya namaza karşı gaflet etmiş (ve unutmuş) ise, hatırlar hatırlamaz onu kılsın. Zira Allah Teala Hazretleri şöyle buyurmuştur: “Beni anmak için namaz kıl!” (Ta-Ha 14).

Kaynak: Buhari, Mevakitu’s-Salat 37; Müslim, Mesacid 314, (684); Tirmizi, Salat 131, (178); Ebu Davud, Salat


Hadis No: 2330

Ravi: Ebu Katade

Tanım: Resulullah’la beraber bir gece boyu yürüdük. Cemaatten bazıları: “Ey Allah’ın Resulü! Bize mola verseniz!” diye talepte bulundular. Efendimiz: “Namaz vaktine uyuyakalmanızdan korkuyorum” buyurdu. Bunun üzerine Hz. Bilal “Ben sizi uyandırırım!” dedi. Böylece Resulullah (sav) mola verdi ve herkes yattı. Nöbette kalan Bilal de sırtını devesine dayamıştı ki gözleri kapanıverdi, o da uyuyakaldı. Güneşin doğmasıyla Resulullah (sav) uyandı ve: “Ey Bilal! Sözün ne oldu?” diye seslendi ve Hz. Bilal: “Üzerime böyle bir uyku hiç çökmedi” diyerek cevap verdi. Aleyhissalatu vesselam: “Allah Teala Hazretleri, ruhlarınızı dilediği zaman kabzeder, (dilediği zaman geri gönderir. Ey Bilal! Halka namaz için ezan oku” buyurdu. Sonra abdest aldı ve güneş yükselip beyazlaşınca kalktı, kafileye cemaatle namaz kıldırdı.”

Kaynak: Buhari, Mevakit 35, Tevhid 31; Müslim, Mesacid 309-311; Muvatta, Vaktu’s-Salat 25; Ebu Davud, Salat


Hadis No: 2331

Ravi: Ebu Katade

Tanım: Bu hadis Ebu Davud’un bir rivayetinde şöyle gelmiştir: “Güneşin harareti onları uyandırınca kalktılar, bir müddet yürüdüler, sonra tekrar konaklayıp abdest aldılar. Hz. Bilal (ra) ezan okudu. Sabahın iki rekatlik (sünnet) namazını kıldılar, sonra da sabah namazını (kazaen) kıldılar. Namazdan sonra hayvanlara binip yola koyuldular. Giderken birbirlerine: “Namazımızda ihmalkarlık ettik” diye yakınıyorlardı. Resulullah (sav): “Uyurken (vaki olan namaz kaçması) ihmal sayılmaz. İhmal uyanıklıktadır. Sizden biri, herhangi bir namazda gaflete düşer kaçırırsa hatırlayınca onu hemen kılsın. Ertesi sabahın namazı da mutad vaktinde kılınır” buyurdu.”

Kaynak: Ebu Davud, Salat 11, (438, 441)


Hadis No: 2332

Ravi: Ebu Katade

Tanım: Ebu Davud’un bir diğer rivayetinde şöyle gelmiştir: “Namaz(ın kaçmış olmasın)dan korkarak kalktık, Resulullah (sav): “Ağır olun, ağır olun, bunda bir taksiriniz yok!” buyurdu. Güneş yükselince de: “Sizden kim sabahın iki rekat sünnetini (mutad olarak) kılıyor idiyse yine kılsın” dedi. Bu emir üzerine kılan da, kılmayan da kalkıp sünnetini kıldı. Sonra Resulullah (sav) namaz için kamet emretti. Kamet getirildi. Efendimiz kalktı ve bize namaz kıldırdı. Namaz bitince: “Haberiniz olsun, Allah’a hamdediyoruz ki, bizi namazımızdan, dünyevi işlerimizden herhangi biri alıkoymuş değildir. Ancak ruhlarımız Allahu Teala’nın kabza-i tasarrufundadır, dilediği zaman onu salar. Sizden kim sabah namazına sabahleyin mutad vaktinde kavuşursa, sabah namazıyla birlikte bir mislini de kaza etsin!” dedi.”

Kaynak: Ebu Davud, Salat 11, (438, 441)


Hadis No: 2333

Ravi: Ebu Katade

Tanım: Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai’nin bir diğer rivayetinde şöyle gelmiştir: “Şunu bilin ki, uykuda ihmal sözkonusu değildir. İhmal (yani taksir), diğer bir namazın vakti girinceye kadar namazını kılmayan için mevzubahistir.”

Kaynak: Ebu Davud, Salat 11, (438, 441); Tirmizi, Salat 130, (177), Tefsir, Ta-ha (3162); Nesai, Mevakit 53,


Hadis No: 2334

Ravi: Ebu Katade

Tanım: Müslim’in Ebu Hüreyre’den kaydettiği bir diğer rivayette şöyle gelmiştir: “…Güneş doğuncaya kadar uyanmadı. Resulullah (sav): “Herkes bineğinin başından tutsun (ve burayı terketsin). Zira burası bize şeytanın musallat olduğu bir yerdir!” dedi. Biz de emri yerine getirdik.”

Kaynak: Müslim, Mesacid 309-311


Hadis No: 2335

Ravi: Ebu Katade

Tanım: Ebu Davud’un Ebu Hüreyre’den kaydettiği bir rivayette şöyle denmiştir: “Resulullah (sav): “Size gaflet gelen bu yeri değiştirin!” buyurdu.”

Kaynak: Ebu Davud, Salat 11, (438, 441)


Hadis No: 2336

Ravi: İbnu Abbas

Tanım: Resulullah (sav) gecenin evvelinde yürüdü, sonuna doğru uyku molası verdi. Ancak güneş doğuncaya -veya bir kısmı ufuktan çıkıncaya- kadar uyanamadı. (Uyanınca) namazı hemen kılmadı. Güneş yükselince namazı kıldı. İşte bu orta namazdır (Salatul-Vusta).

Kaynak: Nesai, Mevakit 65, (1, 299)


Hadis No: 2337

Ravi: Zeyd İbnu Eslem

Tanım: Resulullah (sav) buyurdu ki: “Muhakkak ki, Allah, ruhlarımızı kabzetmektedir. Dilerse onu, bize bundan başka bir vakitte iade eder. Resulullah (sav) böyle söyledikten sonra Hz. Ebu Bekri’s-Sıddık (ra)’a yönelerek: “Şeytan (bu gece) namaz kılmakta iken Bilal’e geldi ve onu yatırdı. Uyuması için bir çocuk nasıl sallanarak avutulursa öylece onu da sallayarak uyuttu” dedi. Resulullah (sav) sonra Bilal’i çağırdı. Gelince Bilal, Resulullah’a onun Hz. Ebu Bekr’e anlattığının tıpkısını haber verdi. Hz. Ebu Bekr bu işittikleri karşısında: “Şehadet ederim ki, sen Allah’ın Resulüsün!” demekten kendini alamadı.”

Kaynak: Muvatta, Vukutu’s-Salat 26, (1,14-15)


Hadis No: 2338

Ravi: Cabir

Tanım: Hz. Ömer, Hendek savaşı sırasında bir keresinde güneş battıktan sonra geldi ve Kureyş kafirlerine küfretmeye başladı ve bu meyanda: “Ey Allah’ın Resulü” dedi, “güneş batmak üzereyken ikindi namazını (güç bela) kılabildim.” Resulullah (sav): “Vallahi ikindiyi ben kılamadım” dedi. Beraberce kalkıp Butha’ya gittik. Orada Efendimiz abdest aldı, biz de abdest aldık. Güneş battıktan sonra ikindiyi kıldı, sonra da akşamı kıldı.”

Kaynak: Buhari, Mevakit 36, 38, Ezan 26, Salatu’l-Havf, Megazi 29; Müslim, Mesacid 209, (631); Tirmizi, Sala


Hadis No: 2339

Ravi: İbnu Mes’ud

Tanım: Müşrikler Hendek günü Resulullah (sav)’ı fazlaca meşgul ederek dört vakit namazı kazaya bıraktırdılar, geceden Allah’ın dilediği bir müddet geçinceye kadar onları kılamadı. Sonra Bilal (ra)’e emretti, o da ezan okudu. Sonra kamet getirdi. Resululllah öğleyi (kazaen) kıldı. (Bilal tekrar) ikamet getirdi, Resulullah ikindiyi kıldı. Sonra (Bilal tekrar) ikamet getirdi. Resulullah akşamı kıldı. Sonra (Bilal yatsı için) kamet getirdi ve Resulullah yatsıyı kıldı.

Kaynak: Tirmizi, Salat 132, (179); Nesai, Mevakit 55, (1, 297, 298)


Hadis No: 2340

Ravi: Nafi’

Tanım: Abdullah İbnu Ömer (ra)’e baygınlık gelmiş ve aklı gitmişti. (Bu esnada kılamadığı) namazı kaza etmedi. (İmam Malik der ki: “Doğruyu Allah bilir ya, bana göre bu şundan ileri gelir: “Vakit çıkmıştır. Ama vakit içinde ayılan, o vaktin namazını kılar..”)

Kaynak: Muvatta, Vukuf 24, (1, 13)


Hadis No: 2341

Ravi: Nafi’

Tanım: İbnu Ömer (ra) dedi ki: “Kim bir namazı unutur ve bunu imamın arkasında namaz kılarken hatırlarsa, imam selamı verince unutmuş olduğu namazı hemen kılsın, sonra da öbür namazı (kıldığını yeniden) kılsın.”

Kaynak: Muvatta, Kasru’s-Salat 77, (1, 168)


Hadis No: 2342

Ravi: Cabir

Tanım: Resulullah (sav)’ın şöyle söylediğini işitmiştir: “Kişiyle şirk arasında namazın terki vardır.” (Metin Müslim’in metnidir. Tirmizi’nin metni şöyledir: “Küfürle iman arasında namazın terki vardır.”)

Kaynak: Müslim, İman 134, (82); İbnu Mace, Salat 77, (1078)


Hadis No: 2343

Ravi: Cabir

Tanım: Tirmizi ve Ebu Davud’un bir diğer rivayetinde: “Kulla küfür arasında namazın terki vardır.”

Kaynak: Tirmizi, İman 9, (2622); Ebu Davud, Sünnet 15, (4678)


Hadis No: 2344

Ravi: Büreyde

Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Benimle onlar (münafıklar) arasındaki ahid (antlaşma) namazdır. Kim onu terkederse küfre düşer.”

Kaynak: Tirmizi, İman 9, (2623); Nesai, Salat 8, (1, 231, 232); İbnu Mace, Salat 77, (1079)


Hadis No: 2345

Ravi: Abdullah İbnu Şakik

Tanım: Resulullah (sav)’ım Ashab’ı ameller içerisinde sadece namazın terkinde küfür görürlerdi.”

Kaynak: Tirmizi, İman 9, (2624)


Hadis No: 2346

Ravi: İbnu Ömer

Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: “İkindi namazını kaçıran bir insanın (uğradığı zarar yönünden durumu), malını ve ehlini kaybeden kimsenin durumu gibidir.”

Kaynak: Buhari, Mevakit 14; Müslim, Mesacid 200, (626); Muvatta, Vukutu’s-Salat 21, (1, 11, 12); Tirmizi, İm


Hadis No: 2347

Ravi: Ebu’l-Melih

Tanım: Biz bulutlu bir günde Büreyde (ra) ile bir gazvede beraberdik. Dedi ki: “İkindi namazını erken kılın, zira Resulullah (sav): “Kim ikindi namazını terkederse ameli boşa gider” buyurdu.

Kaynak: Buhari, Mevakit 15, 34; Nesai, Salat 15, (1, 236)


İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın