Şaban Ayında Neler Yapılır ?

27 Nisan 2017 Perşembe günü Şabanı Şerif ayının 1. günüdür. Bu ayın özellikleri ve neler yapmamız gerektiği ile ilgili bilgiler şu şekildedir.

Şaban Ayında Neler Yapılır ?

Şaban ayı, Resulullah (s.a.v.) Efendimizin ayıdır. Bu îtibarla bu ayda salevat-ı şerîfeye devam etmek lazımdır. Yine mümkün oldukça istiğfar ve İhlas-ı Şerîf okumalı, teheccüd ve tesbîh namazları kılmalı ve hatm-i enbiya yapmalıdır.

Şaban ayı, şerefli, ulvi, berata erdirici, ilahi ihsana kavuşturucu, mü’minlere rahmet, kafirlere gazap olan ve ilahî nura nail eden bir aydır.

Bu ayın birinci gecesinde, her rek’atte bir Fatiha, üç Ayetü’l-Kürsî ile bir tesbih namazı kılınır. (Dua ve İbadetler, Fazilet Neşriyat)

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:

“Receb, Allâhü Teâlâ’nın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan, ümmetimin ayıdır. Şâban günahlara keffâret (bağışlanmasına sebep) olan aydır, Ramazan ise günahları temizleyen aydır.”

Bu (Şâban) ay(ı), hayır kapılarının açılacağı, bereketin indirileceği, hatâların terk edileceği, günahların bağışlanacağı ve yaratılmışların en hayırlısı olan Resûlullah’a (s.a.v.) çokça salevâtın getirileceği bir aydır.

Müminlerin bu ayda gafletten uyanmaları, geçmişte işledikleri günahlardan dolayı tevbe edip temizlenerek Ramazân-ı Şerîf ayına hazırlanmaları gerekir.

Bu ayda Allâhü Teâlâ’ya yalvarıp yakarmalı, ayın sahibi olan Peygamber Efendimizi (s.a.v.) vesîle kılarak ona yaklaşmaya çalışmalıdır. Bunları sonra yaparım diyerek tehir etmemeli, geciktirmemelidir. Zirâ dünya üç günden ibârettir.

Şaban Ayında Oruç Tutmak

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) Hz. Âişe (r.anhâ) vâlidemize:

“Bana en sevimli olan oruç, Şâban ayındakidir.

Yâ Âişe! O öyle bir aydır ki, sene içinde vefât edeceklerin isimleri ölüm meleğine verilir. Ben de ismimin, oruçlu iken yazılıp verilmesini isterim.” buyurdular.

Ümmü Seleme (r.anhâ) vâlidemiz, “Resûlullah (s.a.v.), Ramazan ayından sonra hiçbir ayda Şâban ayındaki kadar oruç tutmamıştır.” buyurdular.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın