Cemaatle Namaz Kılarken Sure Okunur mu?

Namaz hakkında her türlü bilgiyi bulabileceğiniz bölüm

Moderatörler: ucharfbesnokta, Ertugrul

Cevapla
Med_Cezir
İslamiYasam Genel Sorumlusu
İslamiYasam Genel Sorumlusu
Mesajlar: 1966
Kayıt: 11 Eki 2006, 23:00
Konum: İstanbul
İletişim:

Cemaatle Namaz Kılarken Sure Okunur mu?

Mesaj gönderen Med_Cezir »

Namaz kılan insanların bazen kafasını kurcalayan sorulardan birisi de , cemaat ile namaz kılarken sure, dua okur mu? sorusu olmaktadır. Büyük İslam İlmihalinde yer alan izahata göre, Hanefi mezhebinden olanlar şu şekilde hareket etmelidirler.

Cemaat, kıyam rükü, secde gibi yapılması gerekli rükünlerde, Sübhaneke ile Tesbihat ve Tahiyyat gibi dua ve zikirlerde imama uyarak bunları yaparlar. Fakat sözle yerine getirilmesi gereken kıraat rüknünde imama uymaz, imamın aşikare okuduğu Kur'anı dinler ve susar.

Bu İmamı Azam ile İmam Ebû Yusuf'a göredir. Bu iki zata göre, aşikare okunan namazlarda cemaatın okuması tahrimen (harama yakın) mekruh olduğu gibi, gizli okunan namazlarda da cemaatın okuması böylece mekruhtur. İmam cemaate öncülük etmektedir. Bunun için imamın okuması, cemaatın da okuması demektir. Nitekim bir hadis-i şerifte buyurulmuştur:
"Kimin imamı varsa, imamın okuyuşu o kimse için de okuyuştur" Fakat İmam Muhammed, gizlice kıraat yapılan namazlarda cemaatın da kıraat yapmasını caiz görmüştür.


Kaynak: Büyük İslam İlmihali

Anahtar Kelimeler: cemaatle namaz kılarken sure okunur mu,cemaatle namaz kılarken dua okunurmu ,imama uyunca dua okunur mu, imama uyunca fatiha okunurmu
Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
İletişim: destek@islamiyasam.com
Cevapla

“Namaz Bölümü” sayfasına dön