ALTIN ERKEKLERE NEDEN HARAMDIR??

Aklınıza Takılan Soruları Yazabileceğiniz Alanımız.

Moderatörler: ucharfbesnokta, Ertugrul

Kullanıcı avatarı
sh3ym4
Özel Üye
Özel Üye

ALTIN ERKEKLERE NEDEN HARAMDIR??

Mesaj gönderen sh3ym4 »

Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var..
Ailecek girdiğimiz bi tartışma bu.Evdeki tüm kitapları devirdik biraz da internetten araştırma yaptık ama bulamadık.Bilgisi olan varsa bana yardımcı olabilir mi daha doğrusu bize?
Allah'a emanet olun..
Kullanıcı avatarı
Ertugrul
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu
İletişim:

Mesaj gönderen Ertugrul »

Hazret-i Ali efendimizin rivayetine göre, bir defasında Peygamberimiz (s.a.v.) ipek bir kumaşı sol eline, bir parça altını da sağ eline aldı. Sonra bunları elleriyle yukarı kaldırdı, orada bulunanlara gösterdi ve şöyle buyurdu:
“Şu iki şey ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helâldir.”(İbni Mâce, Libas: 19)

Abdullah bin Abbas’ın rivayetine göre Resul-i Ekrem Efendimiz (a.s.m.) bir zatın elinde altından bir yüzük gördü ve onu parmağından çıkardı, attı. Daha sonra şöyle buyurdu:
“Sizden biriniz ateşten bir kor alıyor da, onu eline koyuyor.” (Müslim, Libas ve’z-zînet: 53)

Erkekte yiğitlik, kadında güzellik aranır. Kadını zinetten menetmek onun fıtratına ters düşer ve ağır gelir.Kadınlara bu mevzûda ruhsat vermiş, fakat yabancı erkeklerden sakınmalarını emretmiş, zînetlerini yoksullara zaruretleri miktarı sadaka vermelerini tavsiye buyurmuştur.

Fakat Altının kıymetli bir maden oluşu insanoğlunun evveliyatına dayandığından(Kurânı Kerimdede ticari bir maden olarak zikrolunur) onu ziynet eşyası olarak muhafaza etmek yerine ekonomik bir imkan olarak kullanılmasını temin etmek,dahada mühim olanı erkeklerin,kadının fıtratına tabiatına uygun olan süslenme gösteriş gibi erkeğe hoş olmayan huylardan beri tutmak içindir.

Fakat bizlerin efendimizin yasakladığı bir hususu( ki en sağlam kaynaklarca nakledilmiş)nedenlerini çokta fazla teferruatıyla araştırmak yerine âmennâ ve saddaknâ dusturunca birebir tabi olmak icap eder kanaatindeyim,kısa bir hadise ile nihayet verelim. (Efendimiz s.a.v) Namazda iken cebrail a.s. gelir ve giymiş olduğu sol çorabında necaset olduğunu haber verir,peygamber efendimiz sağ ayağıyla sol ayağındaki çoraba basarak çıkartır.Selam verdiğinde görürki arkasında saf tutan ashab-ı kiram efendilerimizin tamamı aynı şekilde çoraplarını çıkarmışlar.Aynı muhammedi rûh ile yaşamayı birebir o hal ile hallenme dualarımızla..
Tende kudret nerden olsun nimet-i cân şükrüne,Bin dilim olsa yetişmez bir dilim nân şükrüne..ertugrul@islamiyasam.com
Med_Cezir
İslamiYasam Genel Sorumlusu
İletişim:

Re:

Mesaj gönderen Med_Cezir »

Ertuğrul hocam Allah razı olsun cevabın için. Aynı anda yazdık sanırım cevapları :)
Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
İletişim: destek@islamiyasam.com
ucharfbesnokta
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu
İletişim:

Mesaj gönderen ucharfbesnokta »

142- Altın-gümüş ve diğer mücevherat ile kadınların süslenmeleri caizdir. Erkekler ancak süs maksadı olmaksızın gümüşten halkalı mühür kullanabilirler. Süs için olsa bile, gümüşlü kemer, altın yaldızlı ve işlemeli kılıç kullanabilirler. Fakat altından, demirden, tunçtan, şişeden ve taştan halkalı mühür kullanamazlar; bu haramdır.(Büyük islam ilmihali)
Bin tane mazeret, bir tane başarıya denk değildir… Tarih yazılırken okunmaz, yazıldıktan sonra okunur...
Kullanıcı avatarı
sh3ym4
Özel Üye
Özel Üye

Re:

Mesaj gönderen sh3ym4 »

ertuğrul hocam,med_cezir abi ve üçharfbeşnokta ilginize teşekkür ederim ancak üzülerek söylüyorum ki sorumun cvbı tam olarak bunlar değil.bunları ben de buldum.fakat biz bu konuyu müslümanım diyen fakat bunu hiç bi alanda kullanmayan birilerine anlatıcaz tam müslüman olan biri tabi ki amenna der biz de öyle yapıyoruz fakat karşımızdaki kişilere bunun bi açıklamasını yapmak durumundayız Allah hiç bi şeyi gereksiz yere yasak etmez mutlaka vardır bi sebebi (yani çoğu şeyde olduğu gibi bilimsel açıklaması)bunu bilen birileri varsa Allah rızası için paylaşsın herkesden Allah razı olsun ...
...Senin sevdalınım ben,yak beni artık.Kalbim son kez atsın secde yerinde!...{E.Z.T.}
ucharfbesnokta
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu
İletişim:

Mesaj gönderen ucharfbesnokta »

şöyle bir malümat verebilirim istersen,neden işaret parmağına takarız da diğerlerine değil....
Bin tane mazeret, bir tane başarıya denk değildir… Tarih yazılırken okunmaz, yazıldıktan sonra okunur...
Med_Cezir
İletişim:

Re:

Mesaj gönderen Med_Cezir »

Ertuğrul hocam aslında biraz sizin istediğiniz tarzda açıklamalarda bulunmuş ...

Bazı olaylar bilimsellikle aydınlatılabilir bazılarıda kişinin yapısı kaynak gösterilerek açıklanabilir.
Bu hususta Rabbimizin erkeği ve kadını yaratırken farklı özelliklerle donatmıştır. Buradan yola çıkabilirsiniz. Ertuğrul hocamda bu hususa işaret etmiş.

Saygılarımla
Helalin fazlası hesap, haramın fazlası azaptır.
İletişim: destek@islamiyasam.com
Kullanıcı avatarı
gulyuzlum
Özel Üye
Özel Üye

Mesaj gönderen gulyuzlum »

Yukardaki cevaplar tatmin edici. Bu cevabı kabul etmeyen,sebeb arayan kimsenin, imanından şüphe edilir. Böyle kişilerle tartışmak hiçbirşey ifade etmez ,ne desen boştur mademki arkadaşımız cevap istiyor? tıp dünyasını araştırsın. Altının erkeğe zarar verdiğini, kuvvetini aldığını, duymuştuk şöyle bu bilgilerin ışığında bir araştırma yaptım. Erkek vücudunda az da olsa östrojen hormonu salgılanıyor-muş-.(tabi kadın vücudunda da testesteron) altın, östrojen hormonu salgılanması oranını arttırıyor-muş-. Yani erkekler için zararlı çünkü hormonların dengesi bozuluyor.

Bu konuda eğitimim olmadığı için kesin konuşmaya çekiniyorum. Ama elementlerin insan vücudu üzerinde etkileri olduğu tartışılmayan bir gerçek. Daha derin bilgisi olan arkadaşlar varsa bizi bilgilendirsin lütfen.

Tabi böyle bir etki ispatlanmamış olsa hatta, böyle bir etki gerçekten olmasa bile erkekler altın takmamalı. Çünkü amaç Allah rızasını kazanmak olunca dünyevi fayda arayamayız.
Yolun düşer, Medine’yi münevvereye uğrarsan  Var Yeşil Ravza’yı gör seher yeli.  Yüzüm, imkânım yok, beni sorarsan  Yakar ciğerimi, kor seher yeli..
Zulal
Forum Sorumlusu
Forum Sorumlusu

Mesaj gönderen Zulal »

1)Ta'lili:(illetli) Sebebinden sorulabilir. Zekatın farz olmasının sebebi gibi.
2)Taabbudi (illeti sorulmaz) . Sabah namazı nicin iki rek'atda, mesh-mestin nicin altına yapılmıyorda üstüne yapılıyor, denmez.
_Şu dağlara ateş et, emri verilince , asker illet (sebep)soramaz. Sorarsa cezalanır. Kulda, emrolundugu gibi amel etmekle mukelleftir. İllet sormaya selâhiyeti yoktur. Âriflerin emirleri dahi böyledir. Tavsiye ve telkinatlar, Hakka vuslat icin olmakla beraber, men ettikleri de felaketten, selamete delalet içindir. Yani Rabbimiz men ettiyse bir sebeb vardır.

Kaynak:Hatıratım Ali Erol
Arkadaşımızın dediği gibi bizler inançlı olduğumuz için elbette ki, sebeb sormayız. Emenna der boyun eğeriz. Fakat dinimizin inceliğini tam bilmeyen bir kimseye, bunları anlatmak gerçekten zordur. İşin zor gibi kardeşim, kolay gelsin sana..

“Soru-Cevap” sayfasına dön