Resimli Yerde Namaz Kılınır mı ?

hacet namazı
Namaz

Namaz kılmadan önce, manevi olarak kendimizi hazırladığımız gibi, namaz kılacağımız mekanı da temiz tutup, zihni meşgul edecek şeylerden arındırmak gerekmektedir. Bu konuyla ilgili olarak, resimli yerde namaz kılınır mı? Sorusuyla ilgili fetvalar şu şekildedir;

Resimli Yerde Namaz Kılınır mı ?

Namaz kılanın başının üstünde, kendisine yakın olarak ön tarafında veya kendisine yakın olmasa da sağ ve sol tarafından hizasındaki duvar veya tavan üzerine yapılmış veya asılmış canlı resminin bulunması mekruhtur. Arka cihetinde bulunması da mekruhtur.

Namaz kılanın ayakları altında veya oturduğu yerde bulunan veya karşıdan uzuvları seçilemeyecek derecede küçük olan veya başları kesilmiş veya yüzleri büsbütün silinmiş olan bir resim veya fotoğrafın bulunması mekruh değildir.

Namazda kese, cüzdan gibi şeyler içindeki paralar üzerinde küçük bir resim, bir uzuvda döğme suretiyle resmedilip elbise ile örtülen veya yüzük taşına nakşedilip belirsiz bir halde duran resim veya fotoğraf bulunması mekruh değildir.

Cansız Resimlerin Olduğu Yerde Namaz Kılınır mı?

Ağaç, bina, ay, güneş gibi cansız resim ve fotoğraflar mekruh değildir.

Kuştan daha küçük olan veya yerde bulunduğu halde ayaktan bakılınca azaları belirsiz olan resim yanında, namaz mekruh olmaz.

Üzerinde canlı resimleri bulunan bir elbise ile namaz kılınması veya üzerine secde edilmesi mekruhtur.

Yere serili olup üzerinde böyle resimler bulunan bir serginin suret bulunmayan kısmında namaz kılınması, secde edilmesi mekruh değildir.

Canlı Resminin Bulunduğu Odada Namaz Kılmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Namazdan önce bu resimleri odadan çıkarmak, ters çevirmek veya üstünü örtmek suretiyle önlem alınması lazımdır.

Mekruh; kerih, çirkin, beğenilmeyen iş demektir.Namazda müekked sünneti ve vacibi terk etmek, tahrimen mekruh, müekked olmayan sünneti terk, tenzihen mekruh olur. Mekruh olarak kılınan namaz sahih olursa da, sevabı çok az olur.

3 yorum

    • Namaz kılanın başının üstünde, kendisine yakın olarak ön tarafında veya kendisine yakın olmasa da sağ ve sol tarafından hizasındaki duvar veya tavan üzerine yapılmış veya asılmış canlı resminin bulunması mekruhtur. Arka cihetinde bulunması da mekruhtur.

      Mekruh; kerih, çirkin, beğenilmeyen iş demektir.Namazda müekked sünneti ve vacibi terk etmek, tahrimen mekruh, müekked olmayan sünneti terk, tenzihen mekruh olur. Mekruh olarak kılınan namaz sahih olursa da, sevabı çok az olur.

  1. Bende şunu sormak isterim peki neden resim ve fotograf mekruh kabul edilmekte nedeni hakkında kimseden bir şey duymadım bence bi nedeni var . Yani bi olay olabilir mi?Resim bulunması resme itaat gibi bi anlam mi doguruyo? ayni zamanda bu da aklıma gelmisti ama belki sizin başka bi fikriniz ve ya bilginiz vardır .En cimri insan bilgisini başkasıyla paylaşmayandır☺

Bir yanıt bırakın